Can Ruti aplicarà intel·ligència artificial als pacients ingressats a psiquiatria

0
717
L’Hospital Germans Trias continua innovant per a la millora dels pacients que ingressen a la seva Unitat de Psiquiatria, la primera d’un hospital de tercer nivell de Catalunya en implantar un model d’hospitalització pioner i referent.

Va ser fa dos anys, quan va estrenar l’anomenat model de ‘portes obertes’, una manera diferent d’atendre els pacients que ingressen amb trastorns de salut mental i que està basada en experiències d’arreu del món que han demostrat que les noves formes d’hospitalització redueixen el nombre de conflictes, de conductes auto lesives i de mesures restrictives cap a aquests pacients.
En aquest sentit, l’acció més significativa, trencadora i simbòlica d’aquest model és el fet que, des del primer dia d’ingrés, i durant alguns moments del dia, els pacients d’aquesta unitat puguin sortir de la habitació i passejar, acompanyats, per altres zones de la unitat, per altres espais de l’Hospital i fins i tot a l’exterior.
Malgrat tot, en bona part per la pròpia patologia dels pacients, en el dia a dia es continuen donant situacions conflictives a la unitat, un fet que requereix disposar d’un sistema que, a banda de valorar la carrega assistencial d’infermeria, monitoritza els riscos de conducta de cadascun dels pacients, com ara de fuga, d’agressió o d’autolesió.
Fins ara, aquesta avaluació, que dona una visió global de l’estat de la unitat, la fan els seus professionals de forma analògica i manual, categoritzant, amb els colors d’un semàfor, si és convenient que cada pacient surti més enllà de la seva habitació. A partir d’ara, però, aquesta avaluació de riscos i càrregues de treball acabarà fent-se de forma automatitzada i digital a través de la intel·ligència artificial, de manera que un algoritme, gràcies a l’aprenentatge d’uns indicadors introduïts prèviament, podrà aconsellar als professionals, de forma objectiva, què fer en cada moment.
“Implementar mesures per igualar el tracte dels pacients de salut mental als de la resta de l’hospital afavoreix la reducció de l’estigma que pateixen i s’ha demostrat que té un impacte tant assistencial com social”, apunta Joan De Pablo, cap del Servei de Psiquiatria, per qui l’obertura de portes no és més que “la punta de l’iceberg”, el fruït final d’un procés en què també s’han treballat altres accions, com potenciar l’activitat física dels pacients, la teràpia ocupacional i sensorial, la participació d’antics pacients de la unitat que expliquen la seva experiència i l’ús de noves tecnologies, per exemple.
Una comunicació més fluïda, propera i professional
Per la seva banda, tant el cap de secció d’Urgències i d’Hospitalització, Jorge Cuevas, com la supervisora infermera de la planta de psiquiatria d’adults, Esther Ruiz, afegeixen la importància de seguir aplicant un model d’infermeria importat del Regne Unit que ha demostrat ser capaç de reduir mesures terapèutiques restrictives i els conflictes dins de les unitats. Aquest model –anomenat ‘Safewards’-  estableix una desena d’intervencions, com ara clarificar quines expectatives té el pacient respecte el personal quan ingressa, fomentar la coneixença entre el pacient i els professionals que el tracten o l’ús d’expressions positives quan es fa el passi de guàrdia.
“En síntesi, són maneres diferents d’interactuar amb el pacient, que faciliten una comunicació fluida, més professional i propera, que defuig el model tradicional, molt paternalista i autoritari”, resumeixen abans de confirmar que treballar amb respecte per la humanització, la ètica i el dret de les persones, “millora la qualitat de l’atenció i el resultat final: qui surt de la nostra hospitalització en surt millor”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom