Can Ruti engega un programa d’hemodiàlisi domiciliària per a pacients amb malaltia renal crònica

0
4268

Diferents pacients de l’Hospital Germans Trias es beneficien ja del programa d’hemodiàlisi domiciliària que el Servei de Nefrologia va posar en marxa el passat mes de maig. Aquesta nova modalitat permet als pacients amb malaltia renal crònica fer el seu tractament de manera còmoda a casa i a diari, mantenint la mateixa qualitat que l’hemodiàlisi que es fa en un centre assistencial. Les sessions d’hemodiàlisi a l’hospital es fan tres cops a la setmana i tenen una durada de quatre hores. En total, els pacients destinen unes 12 h setmanals a fer el seu tractament, a més del temps de desplaçament a l’hospital, que suma unes sis hores de mitjana.

En canvi, les sessions d’hemodiàlisi a casa són més curtes, però més freqüents; per tant el tractament és més semblant a la funció de depuració contínua que fan els ronyons sans i comporta, entre d’altres beneficis, una major tolerància, una millora del control de la pressió arterial, i un millor equilibri d’elements importants a la sang, com són el potassi, el sodi i el metabolisme ossi mineral (calci, fòsfor). El programa d’hemodiàlisi domiciliària està indicat, especialment, per a pacients joves en edat laboral, pels quals la conciliació del tractament amb la seva vida familiar i laboral és cabdal. “Aquest sistema d’hemodiàlisi suposa un apoderament dels pacients ja que poden organitzar millor el seu dia a dia i adaptar el tractament a les seves necessitats laborals i familiars. Els pacients es senten més autònoms i això repercuteix directament en la seva qualitat de vida”, explica Jordi Bover, cap de Servei de Nefrologia.

Pacients experts i autònoms

Els pacients que entren al programa d’hemodiàlisi domiciliària reben abans una formació d’entre sis i vuit setmanes amb una infermera de la Unitat de diàlisi del Servei de Nefrologia. “Durant la formació, la infermera ensenya el pacient el maneig del monitor de diàlisi i com ha de manipular el material per realitzar de manera correcta el tractament”,  explica. Maria Ruiz, supervisora infermera d’hemodiàlisi. Així mateix comenta que “el període de formació que reben els pacients per part de la infermera es de vital importància perquè els pacients arribin a ser autònoms i experts en el seu àmbit domiciliari”.

El Servei de Nefrologia ofereix suport telefònic als pacients les 24 hores del dia i durant els 365 dies de l’any. A més, els usuaris disposen d’assistència tècnica i d’un sistema de telemonitorització a través d’un registre telemàtic a temps real. Els nefròlegs Fredzzia Graterol i Jordi Soler són els responsables i impulsors d’aquesta iniciativa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom