Can Ruti ensenya a la ciutadania espais i millores energètiques

0
240
L’Hospital Germans Trias ha estat escollit per l’Institut Català de la Energia (ICAEN) com a centre participant en una de les accions que tindran lloc a partir de la setmana vinent per commemorar la Setmana Europea de l’Energia Sostenible: es tracta de les jornades de portes obertes a la ciutadania de diferents equipaments de la Generalitat destacats per haver fet actuacions d’eficiència energètica o per haver introduït energies renovables.
Amb aquesta iniciativa, aquest ens adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posa l’Hospital com a exemple de l’aposta, per part de la Generalitat, de la transició energètica en els seus edificis. En aquest sentit, l’ICAEN ressalta la importància que l’eficiència energètica té per a l’Hospital, que aplica molts criteris d’estalvi i de millora d’ús d’energies renovables en la seva gestió.
La jornada de portes obertes a determinats espais de l’Hospital serà la tarda del proper dimarts, 4 de juny. La visita arrencarà (15h) amb una benvinguda al vestíbul principal de l’Hospital i seguirà per un passadís soterrat que, salvant un desnivell de 30 metres, comunica amb la central tèrmica de l’Hospital, on des d’on es controlen, entre d’altres aspectes, la climatització i l’aigua de tot el centre sanitari. De fet, la visita permetrà veure de prop les canonades dels diferents serveis, les sales de màquines i algunes plaques solars. També es completarà amb una xerrada explicativa sobre les mesures amb criteris d’eficiència energètica i de renovables implementades per part del centre, així com d’altres pensades en clau de futur.
Millores energètiques que redueixen un 7,2% les emissions globals
La reducció de la petjada de carboni de l’Hospital és una realitat i preveu seguir millorant els anys vinents. De fet, si es compara amb l’any 2021, les emissions totals (que inclouen energia, mobilitat, residus, etc.) es van reduir un 7,2% l’any 2022, amb una xifra global d’emissions de 13.538 tones de CO2 eq, equiparables a les que generarien 2.500 habitants de Catalunya (l’equivalent al poble de Besalú, per exemple). La reducció també és dràstica si es fa referencia exclusivament al consum energètic de l’Hospital: al 2010 les emissions fregaven les 10.000 tones de C02, mentre que ara no superen les 1.500.
Per a la Unitat de Medi Ambient de l’Hospital els factors clau que expliquen aquest resultat són múltiples. La millora de la gestió energètica ha reduït prop d’un 30% el consum de gas. Pel que fa a les emissions indirectes de l’electricitat adquirida, es mantenen molt baixes gràcies a l’adquisició d’electricitat 100% renovable (en aquest sentit, gràcies al projecte de descarbonització de l’Hospital, les emissions han disminuït un 75% respecte a l’any 2017, amb l’objectiu d’assolir zero emissions a mig termini. En l’àmbit del transport, les emissions relacionades amb la mobilitat han disminuït un 12,2%, per la millora de l’eficiència en motors de combustió i l’augment de la teleassistència. Per últim, pel que fa als residus, actualment a l’Hospital es gestionen gairebé una trentena de fraccions diferenciades, de les quals la meitat es poden reciclar.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom