Can Ruti estrena a Espanya l’ús d’ulleres de realitat augmentada en cirurgies de columna

0
3885
L’Hospital Germans Trias ha esdevingut des de fa uns dies el primer centre hospitalari d’Espanya en utilitzar amb èxit unes ulleres de realitat augmentada per assistir un procediment quirúrgic de columna. Dos professionals del Servei de Neurocirurgia van fer servir un parell d’ulleres per a dur a terme una cirurgia de mínima invasió en una pacient que feia mesos que patia dolors i dificultats en la mobilitat. A la dona, de 64 anys, se li van implantar uns cargols a les vèrtebres per descomprimir el canal lumbar i estabilitzar la columna. Pocs dies després de la intervenció va ser donada d’alta i ara està completant la seva recuperació al seu domicili.
La singularitat d’aquesta fita rau en l’ús d’aquestes ulleres en casos en què es requereix d’una cirurgia de columna degenerativa, bàsicament per estretors de canal lumbar, malformacions, hèrnies discals o escoliosi.
Combinades amb un sistema de navegació quirúrgica, les ulleres de realitat augmentada –les Magic Leap 2 de Brainlab- permeten els neurocirurgians poder visualitzar un model tridimensional exacte de la columna del pacient superposat a la seva pell. És a dir, les ulleres permeten veure el pacient i la seva anatomia interna com si el cirurgià pogués veure més enllà de la pell, així com informació virtual i guiatge en temps real sobre l’abordatge a practicar. El cas es planifica prèviament a la intervenció mitjançant les imatges de les proves mèdiques realitzades al pacient.
Aquesta tecnologia permet que la col·locació dels cargols es realitzi amb la màxima seguretat. També millora l’ergonomia dels cirurgians la qual és determinant per a la precisió requerida en aquestes cirurgies. “La invasió és mínima, i lesionem menys teixits al pacient, que conseqüentment es recupera abans i millor. Nosaltres operem sense adoptar postures forçades, i a més amb aquesta tecnologia al quiròfan es redueix la necessitat d’utilitzar equipament que emet radiació”, resumeix el cap del Servei de Neurocirurgia del Germans Trias, Carlos Domínguez.
Actualment, al Germans Trias es realitzen unes 150 operacions de columna anuals, en pacients de qualsevol edat, per trastorns greus cervicals, lumbars, tumorals o deformacions. La xifra, però, va a l’alça des de fa uns anys, a causa principalment de l’envelliment de la població. “Molts pacients pateixen dolor, els és difícil o impossible caminar i això limita molt la seva autonomia. Aquestes cirurgies milloren la qualitat de vida d’aquestes persones”, afegeix Domínguez, qui preveu poder fer-ne més amb l’ús d’aquestes ulleres en esdevenir “una tecnologia que ha vingut per a quedar-se”.
 
Una medicina més predictiva, preventiva, personalitzada i participativa
L’adquisició d’aquestes ulleres de realitat augmentada per a cirurgies de columna s’emmarca en un projecte referent al sistema sanitari públic català i línia estratègica de l’Hospital. Es tracta del Seshat, un dels projectes transformadors del SISCAT finançats pel Servei Català de la Salut que pretén transformar el model assistencial per tal d’oferir als pacients una medicina basada en el valor. El Seshat aborda diferents subprojectes, tots ells amb gran impacte pel pacient, en els què es busca millorar el model d’atenció amb el suport d’eines tecnològiques innovadores.
Aquest projecte en concret aposta per introduir tècniques d’imatge 3D i visualització dels models tridimensionals personalitzats amb realitat augmentada per millorar l’efectivitat i la precisió dels procediments quirúrgics. Es va iniciar al 2022 i actualment es beneficien els serveis de Cirurgia General, Urologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Pneumologia, Cirurgia Maxil·lofacial i Neurocirurgia.
Totes aquestes accions les impulsa la Direcció d’Estratègia Assistencial i la Direcció de Gestió a través de la Unitat de Projectes Estratègics de l’Hospital, amb l’objectiu d’aconseguir una medicina més predictiva, preventiva, personalitzada i participativa, i que millori l’experiència del pacient.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom