L’Hospital Germans Trias ha esdevingut el primer centre hospitalari d’Espanya en incloure un pacient en un innovador assaig clínic multicèntric internacional enfocat a la millora del control de la hipertensió arterial.
Es tracta de l’assaig BackBeat, que en els propers cinc anys compta amb provar, en mig miler de pacients d’Europa i d’Estats Units que porten marcapassos, una nova tecnologia que podria ajudar a reduir-los la pressió arterial de forma contínua, automàtica, segura i continuada en el temps.
En concret, l’assaig vol explorar l’eficàcia de l’anomenada nova teràpia de modulació auriculoventricular. Segons Roger Villuendas, cap de la Unitat d’Arrítmies i Estimulació Cardíaca de l’Hospital Germans Trias, consisteix en activar una funcionalitat al marcapàs que modifica els intervals de temps amb què aquests dispositius estan programats. “Quan posem un marcapàs el programem establint el moment en què s’ha de contraure l’aurícula i el temps en què triga a omplir-se de sang el ventricle, de la manera més real i possible a com ho faria el cor”. Ara, però, segons estudis preliminars realitzats, “reduir lleugerament i temporalment l’interval entre la contracció auricular i ventricular ajudaria a rebaixar significativament la pressió arterial”, de forma sostinguda i sense efectes secundaris.
Pel que fa al primer pacient aportat pel centre en l’assaig, es tracta d’una dona d’uns 70 anys que duu marcapàs i que presenta hipertensió, poc controlada tot i els fàrmacs que pren. En les primeres proves de la teràpia, la pacient ja va experimentar un descens significatiu en la pressió arterial.
Villuendas, qui lidera la participació del Germans Trias en l’assaig amb el suport del servei de Nefrologia del centre, apunta les “possibilitats d’aquesta tecnologia com a alternativa, segura i ajustable, als tractaments farmacològics”, als quals recorren la immensa majoria de persones que tenen hipertensió i que presenten múltiples efectes adversos, com ara mareig, fatiga, tos, edemes o gota.
3 de cada 4 persones amb marcapassos tenen hipertensió
Per aquestes i altres raons, l’assaig pot representar un pas endavant en la investigació de noves estratègies per al tractament de la hipertensió. Sobretot, també tenint en compte que al món es calcula que 3 de cada 4 persones que tenen marcapassos són hipertenses. A Espanya, gairebé 40.000 persones cada any han d’implantar-se un marcapàs. Al Germans Trias se’n posen mig miler anuals, en població que té una edat mitjana d’uns 80 anys. En aquest sentit, el centre és pioner en l’implant de nous marcapassos: a tall d’exemple, fa uns mesos la Unitat d’Arrítmies va incorporar el primer implant a nivell nacional de marcapàs sense cables auricular.
La hipertensió arterial és una de les malalties amb més prevalença del món, ja que afecta a la meitat o més de la població major de 50 anys. És crònica i pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries i incrementa el risc de patir malalties de l’aparell circulatori, com infart cardíac, ictus, malaltia renal o afectació de la circulació a les cames. De fet, és el factor de risc cardiovascular més important.
En aquest sentit, és important, especialment en persones majors de 60 anys, el control de la pressió arterial per evitar complicacions cardiovasculars i mantenir una bona qualitat de vida. No obstant, hi ha pacients que no tenen prou amb fer un estil de vida saludable i prendre medicació. Alguns casos concrets, per exemple, han de passar per procediments mínimament invasius com la denervació renal, un procediment en què el Germans Trias és referent internacional.