En els darrers deu anys, l’Hospital Germans Trias ha reduït en 32 punts percentuals la bretxa de gènere existent als càrrecs de comandament del centre. En concret, l’any 2015 només el 30% dels comandaments de l’hospital eren dones, mentre que els homes representaven gairebé el 70%. Ara, les dones ocupant aquests càrrecs representen gairebé el 46%, davant el 54% d’homes.
Entre aquest càrrecs hi ha directores clíniques, caps de servei, una directora mèdica i d’infermeria, adjuntes d’infermeria i caps d’unitats no assistencials, com ara de Qualitat, de Desenvolupament o de Comptabilitat, entre d’altres. En total, aquest increment de les dones ocupant aquest tipus de càrrecs suposa un augment relatiu de més del 50% en aquests 10 anys.
A tall d’exemple, actualment la completa paritat s’ha assolit en càrrecs com el de cap de servei, ja que ara hi ha el mateix nombre (17) de dones i d’homes que ho són. Algunes ho són de serveis que històrica i socialment s’havien vinculat amb la figura de la dona -com Pediatria o Obstetrícia- però també n’hi ha al capdavant de serveis com Medicina Intensiva (UCI), Cirurgia Cardíaca, Neurologia, Urgències, Immunologia, Medicina Nuclear o Endocrinologia i Nutrició.
En aquest sentit, tot plegat demostra la implicació del centre per fer arribar la paritat entre comandaments. A més, l’augment del percentatge de dones que ocupen alguns d’aquests càrrecs és, en part, resultat de l’existència de programes com el d’Expertesa de Lideratge en Femení de l’Institut Català de la Salut (ICS), que potencia l’accés de les dones a càrrecs de responsabilitat i on ja hi han participat més de 150 dones, algunes del Germans Trias. Des que està en marxa, més de la meitat de les participants han accedit a llocs de comandament.
No obstant això, el rol de cura continua estant associat a la figura de la dona i això continua impactant en el seu desenvolupament professional, impedint en ocasions el seu accés a la promoció professional. En aquest sentit, malgrat els avenços aconseguits en matèria d’igualtat de gènere, aquest continua sent un factor de discriminació que limita l’accés de les dones a llocs de decisió i contribueix a la segregació vertical del mercat laboral.
Biaix de gènere i sexe en salut per obrir el ‘Literaruti’
D’altra banda, l’Hospital va aprofitar la proximitat de la celebració del 8M per presentar, ahir al centre, el primer llibre en català sobre el biaix de gènere i sexe en salut. Va ser en l’estrena de ‘Literaruti’, un cicle de presentació de llibres que tenen el centre com a protagonista, així com determinats àmbits de l’assistència sanitària. En aquest sentit, aquest primer llibre presentat al cicle va ser ‘Ets una exagerada’, una obra que posa sobre la taula el cas de tretze malalties que es diagnostiquen i tracten a partir d’un model d’home ‘universal’, i la necessitat d’introduir la perspectiva de gènere en salut.
La presentació va anar a càrrec de Carmina Comas, cap del Servei d’Obstetrícia del centre i coautora d’un capítol del llibre que aborda la violència obstètrica. Comas també presideix la Comissió de Sexe, Gènere i Salut de l’hospital, que té com a objectiu, impulsar, difondre i facilitar l’aplicació de la perspectiva de sexe i gènere en la pràctica diària, tant en l’assistència, la recerca, la docència i la innovació.