L’Hospital Germans Trias comptarà a partir de l’any 2021 amb uns nous equipaments d’Ultrasons Focalitzats d’Alta Intensitat (HIFU, per les seves sigles en anglès) guiats per ressonància magnètica. Es tracta d’una nova tecnologia que ha acreditat la seva eficàcia en el control simptomàtic de la tremolor essencial i de la malaltia de Parkinson de predomini tremòric, és a dir, el fenotip de major i principal afectació motora. Aquesta tecnologia permet tractar els pacients de forma menys invasiva i també aquell malalts en els quals el tractament farmacològic no és eficaç. Es calcula que, actualment, al voltant de 8.000 persones es podrien veure beneficiades a Catalunya de la posada en marxa d’aquest nou programa terapèutic, únic a un hospital públic a España.
Els pacients que pateixen tremolor essencial presenten una gran dificultat o fins i tot la impossibilitat de realitzar tasques tan bàsiques com l’escriptura, l’afaitat, anar al lavaboo fins i tot utilitzar els estris de menjar i necessiten d’assistència ja que aquesta tremolor es presenta principalment en extremitats en el moment de realitzar una acció o mantenir una postura. Això també comporta repercussions laborals, ja que una part important de pacients amb tremolor, fins a un 60%, presenten una reducció de les seves expectatives laborals i fins a un 15-20% abandonen prematurament la seva activitat laboral.
Actualment, els pacients tant de la malaltia de Parkinson tremòrica com de la tremolor essencial que no responen al tractament farmacològic han de sotmetre’s a teràpies avançades que consisteixen fonamentalment en la cirurgia funcional amb implantació d’elèctrodes en estructures cerebrals. No obstant això, les condicions en què es poden realitzar aquestes tècniques són restrictives, pel que un grup significatiu d’aquests pacients potencials queden exclosos; a ells cal sumar el grup de pacients que poden rebutjar aquesta cirurgia pel risc de potencials efectes secundaris.
L’evidencia ha demostrat l’èxit del HIFU en tots aquests pacients, però és que, a més, cada vegada és més gran l’evidència de la seva utilitat en el tractament simptomàtic d’altres patologies tant en l’àrea de les neurociències (per exemple en teràpies pel tractament de tumors cerebrals o dolor neuropàtic), com en d’altres àrees de la medicina com la cirurgia general, la ginecologia i la urologia. En aquesta línia, el compromís de l’Hospital amb la investigació es veu reforçat amb aquesta nova tecnologia que permet desenvolupar línies innovadores tant en el camp de les malalties neurodegeneratives (sinucleinopaties i taupaties, essencialment la malaltia d’Alzheimer) com en d’altres especialitats. La seva arribada permetrà obrir la porta a projectes col·laboratius amb diferents entitats aportant els mètodes tecnològics més avançats.
Per incorporar aquesta tecnologia l’Hospital ja ha licitat un concurs públic que preveu avaluar les ofertes i adjudicar-lo durant el darrer trimestre del 2020 i es calcula que l’aparell podria estar operatiu a principis del 2021. El projecte no només permetrà ampliar el volum de pacients a tractar i donar-los un tractament no invasiu, sinó que els costos d’utilitzar aquesta tecnologia suposen un estalvi enfront als costos de les tècniques quirúrgiques i els costos de medicació d’alt cost que es dispensen de forma permanent als pacients.
Les neurociències i Germans Trias
La Unitat de Cirurgia Funcional dels Trastorns del Moviment de l’Hospital Germans Trias va iniciar la seva activitat el 2004, i està integrada dins de la Direcció Clínica de Neurociències del centre. Està constituïda per especialistes en Neurologia, Neurocirurgia, Neuropsicologia i Radiologia formats en el diagnòstic i tractament d’aquests trastorns. Al novembre de 2005 es va realitzar la primera implantació d’un dispositiu intracranial i des de llavors ha seguit una activitat constant i creixent, millorant els paràmetres estàndard de qualitat i resultats clínics fins a convertir-se en el principal centre implantador de Catalunya.