Canyet, el barri on el pas del temps s’ha aturat

1
8374

En Joan Guarch i la Maria Pascual, de 92 anys i 93 anys, són dos dels veïns més grans de Canyet i que encara viuen a les masies aïllades d’aquesta zona rural de Badalona. En Joan viu a la masia de Cal Ros, pujant el camí de la Carrerada, el tradicional camí de la Vallensana fins el 1929, any que va construir-se la carretera que porta a Montcada i Reixac. La Maria viu a Can Nadal, un conjunt d’edificacions amb porxada inclosa. Els dos ens expliquen que van néixer a Canyet i que aquí hi moriran. Ells són canyetaires, i de fet ens expliquen que no canvien viure en aquest punt elevat de Badalona, tot i les dificultats de mobilitat. En Joan ens explica que la parada d’autobús està a força distància de casa seva, al costat de la Societat de Ca l’Oliva, i que molts carrers, o camins, estan totalment abandonats, amb forats que dificulten passar-hi amb vehicle o fins i tot caminant. Els dos veïns ens detallen que encara hi ha conreus al barri, al voltant de les dues masies, i fins i tot venen a la plaça Nova, en el cas de la Masia de Can Nadal. La ràpida comunicació amb el centre urbà de Badalona, uns 5 minuts en cotxe, sembla que no ha trastocat gaire la vida tranquil·la d’aquest racó de la ciutat. Aquestes són només algunes de les històries personals d’un barri que manté l’essència de la Badalona d’abans. Tot i ser el barri més gran de la ciutat té només una població censada d’unes 500 persones. Canyet té aquella essència de poble que ha pogut, i sobretot, volgut conservar. Les masies tenen segles d’història i la part dels nuclis d’estiueig van aparèixer a la dècada de 1920, ara farà un segle, i amb el pas del temps s’han convertit en primeres residències. Les cases les situem al voltant de la colònia de Sant Antoni, a l’entorn de can Campmany; la colònia Sant Jaume, a l’entorn del Mas Oliver i la colònia Sant Jordi, a l’entorn de la Torre Codina, edifici propietat de l’Ajuntament i que està tancat per dins, tot i que hi ha horts a l’exterior. Al voltant de Can Coll fa temps que s’ha recuperat les vinyes i la producció de vi amb el projecte Orígens d’en Josep Coll. En aquesta zona, tot i la proximitat de la carretera, també hi podem trobar espais d’una zona totalment rural, amb pous d’aigua o fonts. Les principals reivindicacions dels veïns passen per millorar la seguretat, darrerament s’han produït robatoris a les colònies Sant Jordi i Sant Jaume, millorar l’asfaltat de carrers i camins i controlar la població de porcs senglars. En Josep Coll, de Can Coll, ens explica que hi ha grans masies tancades, com Can Móra o Torre Codina, on s’haurien de tirar endavant projectes sinó volem veure la seva desaparició en breu.

Posen a la venda Can Butinyà

Ara fa 1 any es va posar a la venda, segons ha pogut comprovar el TOT, la masia de Can Butinyà, dins del terme municipal de Badalona i molt proper al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. La masia data del segle X i abans era anomenada Mas Rovira, fins l’any 1717 que la va adquirir el doctor en dret Felip Butinyà, que va enderrocar l’antic mas i va edificar l’actual. Can Butinyà s’ha posat a la venda per 1.300.000 €  i disposa de 916 m2.

 

1 COMENTARI

  1. Tinc la posibilitat de coneixe els detalls de la compra per part de Joan Torrents i familia de la compra d’una masia a Canyet al 1685???

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom