El professional de treball social, d’acord amb uns criteris validats entre l’ICS i l’ONG, valora si la sol·licitud s’adequa al programa. En cas afirmatiu, el treballador social fa la gestió a l’aplicació del Banc Farmacèutic. Un cop acceptada, la persona beneficiària pot dirigir-se a una de les farmàcies que formen part del projecte a recollir el seu tractament sense cost econòmic. Només cal que amb les receptes entregui el comprovant del Banc Farmacèutic que li hauran lliurat al CAP. Posteriorment, els professionals del CAP duran a terme el seguiment dels pacients beneficiaris i cada sis mesos valoraran la continuïtat de l’ajut.
La col·laboració entre l’ICS i el Banc Farmacèutic va començar en una prova pilot el 2015 a l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat. En aquests dos anys el programa ha cobert la medicació de 1.716 persones, amb una despesa total de 187.000 euros, i ha comptat amb la col·laboració de 270 farmàcies per dispensar-la.
El Banc Farmacèutic és una associació sense ànim de lucre que va néixer el 2007 amb l’objectiu de subministrar medicaments a les persones amb dificultats per finançar-los. Entre d’altres, ha desenvolupat el projecte anomenat Fons social de medicaments, que pretén cobrir les despeses en medicació d’aquells pacients que, per diversos motius socioeconòmics, no poden fer front a les despeses del tractament.