Debat ciutadà sobre el Pla director urbanístic metropolità a la CACI

0
1688

L’antiga fàbrica de la CACI, situada al passeig Marítim de Badalona acull aquest dijous, 21 de novembre, a les 18.30 hores una jornada de participació ciutadana amb l’objectiu de donar veu a la ciutadania i ajudar a divulgar els continguts de l’Avanç del PDU metropolità. Els ciutadans podran debatre i fer aportacions a les propostes del futur Pla director urbanístic. Abans, a les 18 hores, tindrà lloc l’acte oficial d’inauguració de l’exposició itinerant “Metròpolis de ciutats: repensar l’urbanisme metropolità” que des del passat 16 de novembre es pot visitar a la planta baixa del recuperat edifici de la CACI. A l’acte hi assistiran l’alcalde de Badalona, Álex Pastor; l’alcaldessa de Montgat, Rosa Funtané: l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, i representants de municipis metropolitans, així com el vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’AMB, Jordi Sánchez.

Debat ciutadà sobre Pla director urbanístic metropolità (PDU)

La jornada participativa correspon a l’àmbit del Barcelonès Nord (Montgat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Tiana) i el debat ciutadà es centrarà sobre les diferents temàtiques del Pla director urbanístic metropolità amb l’objectiu de donar veu a la ciutadania i ajudar a divulgar els continguts d’aquest projecte de planificació urbanística. El Pla director urbanístic metropolità (PDU) és l’instrument d’ordenació territorial de l’àrea metropolitana de Barcelona que recull els eixos estratègics de l’urbanisme metropolità per a les properes dècades. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) encapçala el procés de redacció del PDU. Els treballs d’elaboració van començar el 2015 i des d’aleshores hi han participat més de 300 persones, entre tècnics municipals i altres administracions i persones expertes en diferents disciplines. El PDU aposta per integrar la diversitat del territori en un projecte comú al voltant d’un model de desenvolupament urbanístic metropolità ecològicament sostenible, econòmicament eficient i socialment cohesionat. Aquesta és la quarta sessió participativa, després de les de Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat i Cerdanyola del Vallès. Quan s’acabi el període d’informació pública del Pla, hi ha prevista una sessió de retorn, en què es recolliran els resultats del procés de participació aportats per cadascun dels agents La pròxima sessió es portarà a terme el 9 de desembre a Barcelona ciutat. En paral·lel a les sessions presencials, s’han habilitat uns canals de participació en línia per fer aportacions telemàticament: un espai per a la recollida de suggeriments (https://urbanisme.amb.cat/participacio/suggeriments ) i una enquesta (http://urbanisme.amb.cat/participacio/participa/en-linia ).

 Exposició “Metròpolis de ciutats”

Des de dissabte 16 de novembre, es pot visitar l’exposició “Metròpolis de ciutats” a l’antiga fàbrica CACI de Badalona. Es tracta d’una mostra itinerant que pretén acostar el futur urbanisme metropolità a la ciutadania d’una manera fàcil, didàctica i pedagògica. Aquesta mostra estarà oberta al públic fins al 28 de novembre. L’exposició s’estructura en tres parts. La primera es materialitza en un audiovisual que mostra la realitat actual de l’àrea metropolitana de Barcelona i evidencia el canvi de paradigma metropolità, encaminat cap a un nou model de ciutat. En el bloc central s’hi exposen els reptes urbanístics que es volen assolir des de diferents àmbits temàtics: el metabolisme urbà, la infraestructura verda, la mobilitat sostenible, les àrees d’innovació i centralitat, les àrees especialitzades d’activitat econòmica i els teixits residencials. Aquests conceptes tècnics es presenten a partir d’un conjunt de sis cartografies interactives, acompanyades de dibuixos explicatius, que il•lustren les idees més rellevants. Es pot viatjar per la infraestructura verda amb unes ulleres de realitat virtual, construir maquetes participatives i emportar-se com a record algunes de les postals sobre els teixits residencials. El visitant també podrà trobar-hi “el mur de directrius”: un panell interactiu amb diferents cubs mòbils que exemplifiquen les directrius urbanístiques plantejades en el procés de redacció del PDU, com ara la millora de la integració de les infraestructures o el reequilibri del teixit residencial a través de polítiques d’habitatge que ajudin a minimitzar les desigualtats socials. La part final és una galeria virtual on s’exposen els projectes metropolitans realitzats en els darrers anys a diferents escales: la metropolitana, la supramunicipal i la local. Tots aquests projectes estan interrelacionats i són els que acaben conformant la metròpolis de ciutats.

 L’edifici de la Compañía Auxiliar del Comercio y la Industria (CACI)

 Aquesta antiga fàbrica és obra de Jaume Botey. Es tracta d’un edifici construït a finals del segle XIX (1899) que va ser destinat a la manufactura del tèxtil. Constitueix una de les obres emblemàtiques de tota una època industrial i arquitectònica i és un dels escassos edificis industrials d’època modernista que resten en peu a Badalona. L’edifici de la CACI està situat al carrer d’Eduard Maristany 183-191, al barri del Progrés, ubicat privilegiadament entre la via del ferrocarril i el passeig Marítim, just entre el Port de Badalona i el pont del Petroli. És un immoble aïllat, construït amb maons i té una superfície de 5.400 metres quadrats, repartits en planta baixa més cinc plantes en el cos central i planta baixa més tres en les naus laterals. Està inclòs en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic classificat com a Bé Cultural d’Interès Local. L’antiga fàbrica CACI, com a edifici de propietat municipal, va ser objecte l’any 2010 d’una intervenció destinada a frenar la seva degradació amb una reparació constructiva i estructural amb la rehabilitació de les façanes i la renovació total de les cobertes. L’any 2017 es van implantar accessos de seguretat per al seu manteniment i es van reparar els desperfectes a la teulada ocasionats per una forta ventada. Enguany s’ha dut a terme una adequació de la planta baixa i el seu entorn per poder acollir activitats diverses com ara exposicions temporals. “Metròpolis de ciutats: repensar l’urbanisme metropolità” és la primera exposició que acull la CACI, un edifici que obre les seves portes per primer cop al públic en general amb una proposta feta en el marc de la participació i divulgació del procés de redacció del PDU.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom