La intervenció arqueològica que s’està portant a terme al solar de l’antiga fàbrica coneguda com l’Estrella, situada a la Rambla de Sant Joan, ha permès documentar una vil·la romana de 2.633 m2. Es tracta d’una gran explotació agrària, situada a 500 metres de la ciutat de Baetulo, en la qual es localitzen, a més de l’edifici principal, diferents zones productives relacionades amb les feines agrícoles: un conjunt de sitges -utilitzades per emmagatzemar cereals o llegums-, quatre dipòsits -dos amb una capacitat de milers de litres-, un camp de dolia -contenidors ceràmics de gran capacitat que es podien utilitzar per a la fermentació del vi- i un gran edifici que podria servir de magatzem.
Situada al territorium de Baetulo, és lògic pensar que es tracta d’una important explotació vitivinícola que, gràcies a la troballa d’una inscripció, podríem relacionar amb Marcus Porcius, el gran productor local de vi que distribuí el seu producte per tot l’Imperi.
L’excavació, realitzada en extensió en un solar de 4.395 m2, també ha posat al descobert elements constructius romans que, a falta de l’estudi posterior, semblen tenir connotacions funeràries. D’altra banda, s’ha recuperat material ceràmic del segle V (vaixella fina de taula de procedència gal·la) que permetrà elaborar un discurs sobre una època de la qual no teníem informació fins ara, i una espectacular llàntia de terracota en forma de gladiador, de factura molt detallista, veritablement excepcional.
A més de la vil·la, també s’han documentat estructures que van fins a l’època moderna, de manera que podem parlar d’una ocupació humana continuada en aquesta àrea.
Aquesta intervenció és un pas previ a l’execució urbanística de l’ARE l’Estrella i està promoguda pel Consorci urbanístic de les Àrees Residencials Estratègiques de l’Estrella i de Sant Crist, format per INCASÒL, empresa depenent de la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Badalona. El Consorci va encarregar a INCASÒL la realització d’aquesta intervenció arqueològica, que va ser adjudicada a l’empresa d’arqueologia ÀTICS, SL i està supervisada pel Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya i el Museu de Badalona. Està previst que aquesta intervenció arqueològica finalitzi els propers mesos.