El dimoni, un dels elements més representatius de les festes de maig de Badalona, va ser, fa uns anys, la font d’inspiració per a la pastisseria Ventura per a crear un carquinyoli amb forma demoníaca que només es venia aquests dies. Inspirant-se en la figura del dimoni, als anys 1940, Jacinto Ventura, propietari de la coneguda pastisseria del Centre, va decidir participar de la celebració creant una peça de pastisseria pròpia que fes referència a la festa. Així és com va néixer el carquinyoli-dimoni de Badalona. Seguint aquesta tradició la desapareguda pastisseria Ventura elaborava, cada any coincidint amb les Festes de Maig, amb els mateixos motllos que va fer l’avi Jacinto i de forma totalment artesanal, el carquinyoli dimoni. Era la seva particular, i dolça aportació a les celebracions festives que aquests dies es viuen a la ciutat.
El carquinyoli dimoni estava fet amb una massa a base d’ametlles trinxades, sucre i farina. Quan la massa crua està compacte se li apliquen els motllos d’alumini que la tallen donant-li la forma característica a aquest ésser, que l’imaginari ha volgut que dugui banyes, cua i forca. De carquinyolis dimoni n’hi havia de quatre mides, des dels més petits fins als gegants. També n’hi havia una diversitat formal força gran, sempre seguint els paràmetres que l’associen a aquest ésser demoníac. Una vegada amb la forma de dimoni, les peces es posaven a coure al forn, d’on surtien llestes per a ser consumides.
El carquinyoli dimoni era un producte de rebosteria que molts compraven durant les Festes de Maig per recordar aquesta figura. El dimoni carquinyoli es feia a la pastisseria els dies que el Dimoni era a la platja, o sigui uns 10 dies abans del 10 de maig, dia de la Cremada. El darrer dia que es feien dimonis era el dia 11, dia de Sant Anastasi.
Peu de foto: Dimoni de carquinyoli. Foto: festes.org