El Casal dels Infants alerta de l’exclusió cronificada

0
2143

El Casal dels Infants ha alertat aquest dimecres de l’exclusió social cronificada que pateixen moltes famílies a Catalunya i ha reclamat més espais d’acompanyament perquè els joves facin una transició segura a l’adultesa. L’entitat ha fet aquesta crida d’atenció durant la presentació del seu balanç de l’any 2018, en què ha analitzat la situació de les més de 7.000 persones socialment desfavorides que acompanya a través de 60 serveis educatius i de participació comunitària.

La directora general de l’associació, Rosa Balaguer, ha destacat que els indicadors d’exclusió social i de desigualtat no han recuperat els valors previs a la crisi econòmica: “No és una qüestió de la conjuntura, sinó que l’exclusió és una llosa del sistema”. Les situacions de vulnerabilitat, ha afegit, es concentren i s’acumulen en els infants, les llars monoparentals, les famílies amb fills a càrrec, les dones i els migrants: “És molt fàcil sumar més d’un d’aquests factors de risc: com més se n’acumulen, més vulnerabilitat es pateix”.

En aquest context d’exclusió estructural, l’entitat considera preocupant l’empitjorament de les famílies desfavorides en les condicions d’habitatge i en el nivell d’ingressos de les llars. Una de cada tres famílies que participen en l’entitat viu en condicions insuficients en el seu habitatge. Aquesta exclusió residencial és greu per una de cada cinc. D’altra banda, gairebé la meitat pateix manca d’ingressos estables derivats de l’activitat laboral. Arran de totes aquestes situacions acumulades, Balaguer ha incidit en “la càrrega emocional que arrosseguen les famílies que han de gestionar la misèria”.

Combatre l’exclusió educativa

Balaguer ha exposat que a la vulnerabilitat de les famílies es suma el risc d’exclusió educativa dels seus fills i filles, fruit de situacions de segregació escolar, la complexitat als centres, la baixa escolarització en la franja dels 0 als 2 anys i la manca d’accés a l’educació fora escola. Aquests factors es concentren en els barris més desfavorits.

Davant d’aquest context, el Casal dels Infants ha acompanyat aquest any prop de 2.600 infants de 0 a 16 anys a través dels seus serveis educatius i de lleure, amb l’objectiu de generar igualtat de condicions a aquests nois i noies de cara a l’èxit educatiu: “Estem oferint espais educatius i de lleure fora de l’horari lectiu per a qui més els necessita, i en calen més. També vetllem perquè les famílies reforcin les seves competències i participin més en la comunitat, els fem suport en les seves necessitats bàsiques i els oferim acompanyament jurídic”, ha explicat la directora general de l’associació.

Entre els diferents serveis de l’entitat adreçats a infants i famílies, Balaguer ha destacat el programa Reforç de l’Alimentació Infantil en l’ESO (RAI ESO), un espai de migdia amb servei de menjador escolar i activitats educatives impulsat per la Fundació Probitas i que el Casal dels Infants desenvolupa a Salt i Santa Coloma de Gramenet -en aquest últim municipi, amb el suport de l’Ajuntament colomenc- : “La implantació de la jornada compactada des del 2012 ha fet que molts instituts deixessin d’oferir el servei de menjador i, de retruc, reduïssin el temps educatiu diari dels infants. Ho considerem un retrocés i hi fem front a través del RAI ESO”.

Famílies acompanyades i participatives

Un altre aspecte que el Casal dels Infants ha reforçat és la participació de les famílies i els espais d’apoderament per a les dones, amb iniciatives com la configuració del Grup Motor de Famílies al barri del Raval, liderat per mares dels serveis d’infància que s’han organitzat per proposar activitats per realitzar amb els seus fills i filles i compartir un espai de suport mutu. Balaguer ha reivindicat aquesta aposta per la participació comunitària en l’espai públic com una eina per “enfortir la convivència i desestigmatitzar els barris desfavorits”.

Entre les demandes de les famílies recollides per l’associació destaquen la necessitat de ser orientades en el procés de criança, comptar amb més espais de participació i tenir a l’abast recursos de formació i inserció sociolaboral: “Les famílies que més lluiten per tirar endavant reclamen ser escoltades i reconegudes”, ha senyalat Balaguer.

Transició de risc a l’adultesa

Pel que fa a la situació dels joves a Catalunya, l’entitat alerta: “Ens preocupa especialment la manca de serveis i recursos per als joves desfavorits, que suposa que en la transició cap a l’adultesa d’aquests nois i noies augmenti el seu risc d’exclusió social”.

Al Casal dels Infants, un de cada tres adolescents participants no continua els estudis postobligatoris malgrat haver assolit l’ESO, ha senyalat Balaguer: “Hi ha una manca preocupant de serveis i recursos per donar continuïtat a l’acompanyament als nois i noies quan passen a ser joves. Així es fa molt difícil que continuïn estudiant i puguin definir amb garanties el seu itinerari de futur”. Els diferents Casals Joves de l’associació han acompanyat enguany 220 nois i noies de 16 a 21 anys.

Formació i inserció: obrint portes a la inclusió

Malgrat l’augment dels programes públics per a la formació i la inserció social i laboral dels joves, els col•lectius amb menys competències i trajectòries educatives curtes no sempre hi poden accedir. Per fer-hi front, enguany el Programa de Formació i Inserció Social i Laboral Casal dels Infants ha enfocat els seus itineraris formatius cap a aquests perfils. Prop de 800 persones han estat formades, i l’èxit consolidat de la formació dual amb la participació d’empreses col•laboradores ha estat clau per aconseguir prop de 190 insercions laborals.

L’oferta formativa del programa ha reforçat les competències lingüístiques com a estratègia per millorar l’ocupabilitat i ha mantingut l’aposta per formacions no masculinitzades. N’és un exemple el servei dDones-Lleva’t, impulsat conjuntament per la Plataforma d’Educació Salesians i el Casal dels Infants, amb el suport de l’Obra Social La Caixa, que ha format a prop de 60 dones joves en el sector dels forns de pa i les cafeteries.

Joves sols

Davant l’augment de l’arribada de menors no acompanyats i de la manca d’una resposta a temps i adequada per part de les institucions, Rosa Balaguer ha senyalat els dèficits estructurals del sistema de protecció a la infància i la manca de previsió de recursos: “Els drets d’aquests nois i noies han de ser garantits sempre, sigui quina sigui la conjuntura. És una obligació institucional i una responsabilitat col•lectiva”. Durant el 2018, 105 joves no acompanyats han participat en els diferents serveis del Casal dels Infants, dels quals 41 són menors d’edat.

L’associació considera que cal mirar més enllà de la situació dels menors i reforçar els serveis d’acompanyament per a aquells joves que, un cop són majors d’edat i deixen de ser tutelats -o bé arriben a Catalunya sent majors d’edat-, segueixen necessitant suport per tirar endavant. El Servei de Transició a l’Autonomia (STA) del Casal dels Infants, que enguany ha acompanyat 50 joves, respon a aquesta necessitat. L’STA ofereix a nois i noies sols i sense habitatge estable un itinerari per redreçar el seu futur, posant al seu abast cinc pisos compartits i la vinculació a un programa de formació i inserció sociolaboral.

L’altra gran aposta de l’entitat és col•laborar amb les entitats socials del Marroc per oferir oportunitats als joves i als col•lectius més vulnerables, enfortint la xarxa social per la defensa dels drets socials. Els programes Incorpora i DAAP al Marroc, que l’entitat desenvolupa en aliança amb entitats locals, treballen la formació i inserció laboral i participativa dels joves a Tànger i Casablanca.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom