El fundador multimilionari de Germina tanca els tres centres de la fundació a Catalunya i deixa en l’aire a 320 infants vulnerables

0
448

Per Social.cat | @socialpuntcat / AMIC – AMIC – Redacció

Ni canalla ni professionals sospitaven fa pocs mesos que la Fundació Germina, després de divuit anys de servei a la infància i adolescència en situació de vulnerabilitat, tenia els dies comptats.

Tot anava bé. Més de 320 nens i nenes i joves cada dia acudien als centres oberts dels tres centres de la fundació, ubicats a Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Són infants derivats per serveis socials, amb necessitats educatives especials o bé amb famílies la situació de les quals és complicada. A Germina, treballaven aspectes socioeducatius, els ajudaven amb els deures, i comptaven amb un suport professional extra per fer front a les difícils situacions que sovint pateix aquesta canalla.

Però a l’abril, advocats del patronat de l’entitat, format pel matrimoni francès Mauricio i Carlota Botton, multimilionaris hereus de l’imperi Danone, els van comunicar que la parella havia decidit deixar d’apostar per la Fundació Germina a Catalunya, i que unilateralment decidien tancar les tres seus i deixar en l’aire l’atenció socioeducativa d’aquests infants.

Tot i fer trucades al despatx d’advocats que representa als Botton, aquest diari no ha aconseguit declaracions de la seva part, però segons els treballadors de Germina, les raons que els han donat són les següents: que són ja molt grans —Maurice Botton, net del fundador de Danone, té noranta-un anys—, i que, com que han marxat a viure a Madrid des de fa uns anys —tot i haver viscut a Barcelona bona part de la seva vida—, no volen tenir més vinculació amb Catalunya ni deixar aquí el seu llegat. De fet, la parella també va obrir dos nous centres de Germina a la capital espanyola i aquests, en principi, continuaran oberts.

Els treballadors lamenten que les coses s’han fet de manera “poc responsable”. “Ens donen poc temps de marge per moure les coses. Els hem demanat que, per responsabilitat social, facin una aportació de diners suficient perquè els treballadors puguem reformular una nova fundació o similar, i mantenir l’emparament d’aquestes famílies almenys durant dos anys. Això ens permetria buscar noves vies de finançament. Ells encara no ens han donat resposta a això”, explica Joan Todó, portaveu dels 48 treballadors de l’entitat, que ben aviat es quedaran sense feina.

“En tres mesos no pots desmantellar una entitat així, quan fa divuit anys que hi inverteixes en ella. Són molts anys, i considerem que la filantropia està molt bé, però s’ha de fer de manera responsable. Entenem que no és qüestió de diners, perquè en tenen molts”, esgrimeix Todó. Concretament, el patrimoni de Maurice Botton està valorat en 390 milions d’euros, el que el situa com un dels cent homes més rics d’Espanya.

“És un moment molt dur. Una barreja de ràbia, impotència, dolor, orgull per la feina feta, pels suports rebuts, incertesa pels pròxims temps, però per sobre de tot, convenciment de què el camí ha valgut la pena”, escrivia el director de l’entitat, Mario Cuixart, en un article publicat recentment al Social.cat, on n’ha opinat els darrers anys.

Els treballadors del centre encara treballaran fins al 31 de juliol, però des de mitjan juny els infants ja han estat reubicats a altres recursos similars. Els ajuntaments afectats, Badalona i Santa Coloma, han garantit el servei de casals d’estiu per a tots els nens i nenes (excepte pels majors de setze anys), però a hores d’ara encara no està clar què passarà a la tornada de vacances.

Famílies abandonades d’un dia per l’altre

Les famílies dels infants que acudeixen a Germina estan molt emprenyades amb el tancament dels centres. De fet, n’han fet dues manifestacions per queixar-se de la situació, una a Badalona i l’altre a Santa Coloma de Gramenet. Aquest dimarts 25 de juny tornaran a concentrar-se davant l’Ajuntament de Santa Coloma, on intervindran al ple del consistori. “Tenim la sensació que ens han deixat abandonats d’un dia per l’altre… No ens han deixat acabar ni el curs escolar”, diu la Noelia Fuentes, tieta de la Lucía, una nena de nou anys que viu amb els avis, i que té necessitats educatives especials, un fet, diu la seva tieta, que fa que canvis com aquest li “costin molt”.

La nena fa un any que acudeix al centre de la fundació al barri de Fondo. Allà rebia reforç en habilitats bàsiques: millorar les seves rutines i hàbits de conducta, fer reforç escolar, etc. “L’ajuden a gestionar tot aquest àmbit emocional. Ella viu amb els avis, i ells no tenen la capacitat d’ajudar-la en aquest sentit, van molt perduts amb aquestes coses”, diu Fuentes. A banda del suport que rep la Lucía, a Germina també ajudaven els avis amb la criança. “És difícil, als meus pares ara mateix se’ls hi ve tot a sobre”, diu la dona. De moment la nena ha estat reubicada durant l’estiu a un altre centre al barri del Singuerlín, tot i que els queda molt lluny de casa. Però la tieta té dubtes: “Al setembre què passarà? A Fondo els centres oberts estan tots al màxim, amb llistes d’espera”, es pregunta.

“Com a famílies demanen que, ja que els centres estan oberts i funcionen, que es faci càrrec l’ajuntament i puguin continuar, o com a mínim que les administracions demanin aquesta responsabilitat social al patronat. I que donin un temps per actuar”, afegeix.

Fonts de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, consultades per aquest diari, asseguren que ja s’està treballant tècnicament per ordenar els grups d’infants segons les edats i el risc social i que al setembre tinguin plaça assegurada. “Un centre obert no és una ludoteca, és un recurs socioeducatiu en el qual els infants són en funció d’un pla de treball social i cal revisar els perfils per derivar-los als millors recursos possibles que operen a la ciutat”, sostenen.

Sobre la possibilitat que es municipalitzi el servei, o es faci una cessió als treballadors amb fons municipals, el consistori admet que l’aposta de la ciutat és establir “aliances amb el tercer sector social” conveniant la prestació d’aquest tipus de servei i que seguiran en la mateixa línia, tot i no respondre clarament sobre si és una possibilitat que aquests centres puguin continuar oberts.

Aquest diari també s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Badalona per saber quina planificació està fent per assegurar les places dels infants del centre de Germina a la ciutat, situat al barri de Lloreda, però a hores d’ara aquest diari no ha rebut resposta.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom