El Consell Metropolità ha acordat aquest dimarts, 22 de març, demanar al Ministeri per a la Transició Ecològica una sèrie d’actuacions d’urgència per posar fre al greu problema de regressió de les platges metropolitanes. Tots els grups han votat a favor, excepte les abstencions de Compromís i Acord per Torrelles i Guanyem Badalona en Comú.
Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB ha dit que “volem aprofitar la influència del Consell Metropolità per reforçar la petició que li estem fent al govern de l’Estat. Portem molts anys amb el problema de la regressió del litoral, i tot i que volem posar en marxa polítiques duradores i a llarg termini, ara necessitem urgentment una aportació de sorra, que demanem al ministeri corresponent”.
Aquesta setmana continua el temporal intens, amb onatge que podrà assolir els 3 metres fins divendres després de la borrasca Cèlia, que ja ha provocat onades de fins a 6 metres i ratxes de vent superiors a 70 km/h. L’impacte que aquesta situació ha provocat constata la fragilitat de les platges metropolitanes.
Actualment ja s’ha perdut el 15 % de les platges metropolitanes i totes pateixen regressió, excepte la del Fòrum (Sant Adrià de Besòs). De fet, algunes platges ja no es poden recuperar de manera natural, perquè l’efecte de l’erosió és més greu quan queden al descobert esculleres i altres estructures.
Els municipis especialment afectats són Montgat, Badalona i el Prat de Llobregat. Montgat ha perdut completament el 70 % de les platges. La platja de la Barca Maria de Badalona ha desaparegut del tot i l’erosió continua avançant cap al sud. El Prat de Llobregat ha perdut més de 600 metres de la platja de Can Camins, tot i les aportacions anuals de 100.000 m3 de sorra que es fan en aquesta zona. Al sud de la platja de Gavà les zones dunars han perdut una gran quantitat de sorra.