El Servei d’Urgències implementa a les seves analítiques el biomarcador MDW per al diagnòstic precoç de la sèpsia

0
3747

Un estudi liderat per l’Hospital Germans Trias ha demostrat que l’Amplada de Distribució dels Monòcits (MDW, per les seves sigles en anglès) en sang, en combinació amb el recompte de leucòcits, és un valor de precisió diagnòstica per a determinar el risc de sepsis i infecció severa dels pacients atesos al servei d’urgències. Aquesta troballa i la seva implementació en les analítiques del Servei d’Urgències de Germans Trias han contribuït a millorar el diagnòstic precoç de la sèpsia i garantir l’inici de programes terapèutics.

“Els resultats obtinguts de l’estudi recolzen la implementació del biomarcador MDW al laboratori d’Urgències com a prova inicial per a la identificació de pacients amb risc d’infecció o sepsis, podent desencadenar l’ampliació de proves addicionals per a un millor procés assistencial”, valora Cristian Morales, metge del Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord.

L’estudi s’ha dut a terme entre els anys 2019 i 2020 en col·laboració amb l’Hospital de la Pitié-Salpêtriere de Paris i ha estat recentment publicat per la prestigiosa revista Medical Journal Critical Care (Hausfater et al. Crit Care (2021) 25:227). En total, es van avaluar 1517 pacient adults a les unitats d’urgències dels dos centres i els resultats mostren que valors de MDW ≥21,5 estan relacionats amb una alta possibilitat de desenvolupar una sèpsia.

La sèpsia és una malaltia greu causada per una resposta immunitària desmesurada davant d’una infecció i necessita tractament ràpid. És una afecció amb una elevada morbimortalitat: 20% de mortalitat en la sèpsia i 40%, en el xoc sèptic. “La seva forma de presentació inicial sovint és diversa, sense una característica patognòmica ni un marcador analític específic. Això fa que la seva detecció precoç sigui un dels majors reptes clínics al qual ens enfrontem els metges d’Urgències cada dia”, explica Neus Robert, metgessa d’Urgències. “El MDW pot tenir un paper clau per millorar la utilitat de l’hemograma per identificar i classificar els pacients amb risc de sèpsia, sense produir canvis en l’actual flux de treball per a l’avaluació clínica d’aquest tipus de pacients”, afegeix.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom