Arran dels canvis produïts pel govern de Badalona al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), on avui dia només poden ser ateses les dones derivades de Mossos d’Esquadra o derivades del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), així com qualsevol altra dona que vulgui ser atesa per una consulta o cas de violència masclista, o per qualsevol altre motiu, han de ser ateses pels Serveis Socials bàsics del seu barri (SBAS), així com per la pèrdua de l’educadora social al SIAD i manca de recursos al servei, Badalona En Comú Podem ha traslladat el que consideren un desmantellament del SIAD al grup Parlamentari. La diputada Susanna Segovia, ha registrat 8 preguntes dirigides al govern de la Generalitat amb la finalitat que l’Institut Català de les Dones (ICD), qui signa els convenis pel funcionament dels SIADs als municipis, supervisi el SIAD de Badalona i conegui quina és la seva situació.
Segons la diputada Susanna Segovia, “Els SIADs són espais d’atenció directa a les dones, on no haurien estat excloses segons presentin o no una denúncia als Mossos. Registrar aquestes preguntes ens permet a alertar l’ICD i combatre el desmantellament o el mal funcionament del SIAD a Badalona, que posa en risc una bona atenció a les usuàries”.
En Comú Podem a Badalona ja havia presentat una moció al Ple de febrer on alertava d’aquest desmantellament i funcionament erroni del SIAD, ja que es tracta d’un servei especialitzat en violències masclistes i, en canvi, el govern del PP ha decidit derivar la majoria de casos a Serveis Socials. Segons Llauradó, “El retrocés que suposa per les dones el nou funcionament del SIAD a Badalona és molt greu. Han posat en risc les atencions preventives, la detecció de casos i l’avenç en el model dels SIADs, que tendeix a ser universal i per atendre a totes les dones, independentment que es tracti un cas ja denunciat de violència, o no.”
Entre les vuit preguntes registrades es consulta a la Conselleria d’Igualtat i Feminismes si tenen coneixement de la situació actual del SIAD de Badalona; quines són les competències de l’Ajuntament per establir aquest nou funcionament; si amb aquests canvis es posa en risc l’abordatge i els circuits de les violències masclistes a Badalona; si la ciutat compta amb els recursos adequats; i si el finançament del SIAD a Badalona pot estar en perill a causa dels canvis produïts en l’atenció a les dones.
Amb tot, els Comuns consideren que un ajuntament com Badalona no pot actuar contra la finalitat i funcions del SIAD, on l’ICD estableix que informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, i si s’escau deriven cap a entitats i organismes que en són responsables. Per tant, continuaran demanant les explicacions i mesures necessàries perquè el SIAD de Badalona sigui l’espai de referència feminista de les dones a la ciutat.