Escultures oblidades de Badalona

0
2841
Badalona és ciutat d’escultures al carrer? Si li preguntem alguna persona de fora de la ciutat potser ens en citarà dues, l’estàtua del Mono o la dedicada al cantant Manolo Escobar, al passeig de la Salut, on va viure. Però més enllà d’aquestes dues, a la ciutat hi ha desenes d’escultures repartides per tota la ciutat. Potser hi passeu cada dia i no us n’adoneu, però Badalona té un grapat d’escultures, gran part d’elles totalment deteriores. L’any 2010, per exemple, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana, aquest any va ser Badalona, l’Ajuntament va tenir la idea d’instal·lar 3 escultures “per reflexionar”. L’obra del nord està instal·lada al barri de Canyet, on Joan Sansa ha concebut Insostenible, una obra sobre els límits del creixement sostenible. A la plaça de Manel Valls, a Dalt la Vila, Dionís Orrit va situar Caput saucius, un cap ferit que recorda les escultures clàssiques però fet amb materials nous per reivindicar el passat. Aquesta ha estat la imatge que hem triat per la portada d’aquesta setmana. L’oest va anar a càrrec dels artistes del col·lectiu Estenent el Desastre, que van trobar l’essència dels quatre barris que convergeixen a la rotonda d’encreuament de Juan Valera. Part d’aquestes escultures, 14 anys després, estan bastant malmeses.
Escultures amagades en alguns indrets de Badalona
Una escultura força desconeguda la trobem a Pep Ventura. L’any 1991, l’artista Josep Maria Teixidó i Camí, va donar forma a un conjunt de ferro i formigó format per unes planxes que representen la part frontal d’un vaixell i les veles. Al costat, una placa amb la inscripció que consisteix en un poema, un plànol de Badalona, amb els 34 barris, i l’escut de la ciutat. L’escultura està també deteriorada i passa molt desapercebuda perquè està enmig d’on passen els cotxes a la plaça Pep Ventura. Altres escultures que darrerament han patit el vandalisme són les situades al parc de Ca l’Arnús. De fet, fa pocs mesos, l’estàtua d’Evarist Arnús va aparèixer trencada. L’Ajuntament la va reparar en pocs dies. També les estàtues del Mono, o de Manolo Escobar, han aparegut diverses vegades amb pintades.
Roca i Pi, l’estàtua més antiga
Una de les estàtues més antigues que tenim a Badalona és la de Roca i Pi, datada de 1894. Es va acordar la construcció del monument l’any 1892, el qual s’havia de col·locar a l’anomenat passeig de Roca i Pi, però finalment no s’hi va instal·lar, sinó que es va situar al mig de la Rambla, on va ser inaugurat el 15 d’agost de 1894. L’estàtua es va desmuntar durant la Guerra Civil, l’any 1936 i el 1943 el monument es va instal·lar en l’emplaçament actual. La inauguració del monument (arranjat) va tenir lloc el 23 de maig de 1943. Vicenç Roca i Pi (Barcelona 1780-Badalona 1852) va ser un comerciant enriquit amb el comerç amb Amèrica.
Una obra de Joan Brossa a Montigalà
Joan Brossa va tenir una relació directa amb Badalona. De fet, el poeta, va crear l’escultura, “On es bada l’ona”, un joc de paraules amb la paraula Badalona. L’escultura la podreu trobar al parc de Montigalà, també força deteriorada,i també al terrat de l’escola d’art Pau Gargallo, al barri de Bufalà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom