Feia 16 anys que no plovia tant a Badalona (per Oriol Rodríguez)

0
2473

Tot i que encara queden uns dies per acabar l’any i encara pot ploure una mica més, ja podem assegurar que aquest 2018 es tracta de l’any més plujós des del 2002. Al Centre de la ciutat s’han acumulat 894,7 mm des de l’1 de gener, 320,1 mm més que la mitjana climàtica.

Les pluges abundants que gairebé mes rere mes ens han anat visitant han servit per posar punt final a la sequera que feia temps que arrossegàvem. Tant és així que l’últim cop que es va superar la precipitació mitjana anual va ser ara fa 7 anys.

En total ha plogut de manera apreciable en 93 dies, dels quals 4 han estat en forma de neu al centre de Badalona. I és que l’any va començar amb un gener tempestuós i un febrer fred i nivós. Els cims de la serralada de Marina van quedar enfarinats en diverses ocasions. Concretament, el dia 20 de març va caure la nevada més important, que va deixar fins a 10 cm a dalt de tot de la Coscollada.

En conjunt, en la majoria dels mesos de l’any ha plogut tant o més del que tocaria. Tan sols l’agost el podríem qualificar de sec, ja que es va recollir poc més del 65% de la precipitació mitjana. En canvi, els mesos de febrer, març, octubre i novembre ha caigut més del doble de la pluja esperable.

Aquesta tardor els temporals i els aiguats ens han anat afectant sense treva, l’un rere l’altre. Això ha fet que entre els mesos de setembre, octubre i novembre s’hagin acumulat 450,4 mm, que és més pluja de la que va caure en tot l’any passat. Es tracta de la tardor amb més precipitació des de, com a mínim, l’any 1968.

En tres ocasions diferents s’han arribat a acumular més de 50 mm en un sol dia. Aquestes jornades varen ser el 15 de novembre (90,6 mm, el dia més plujós des del 31 de juliol de 2002), el 7 de setembre (69,1 mm) i el 26 de gener (57,1 mm). Cal tenir en compte que no tots els anys hi ha dies de tanta aigua. També ha estat molt elevat el nombre de dies de tempesta. Aquest any n’hi ha hagut 38, mentre que la mitjana se situa entre els 20 i els 25.

Tenim la sort de gaudir de registres meteorològics de fa dècades. Gràcies a la feina feta pel Servei Meteorològic de Catalunya, que ha recuperat i revisat les sèries, podem veure com hi ha hagut alguns anys al llarg del segle passat en els quals ha plogut tant o més que aquest. L’any 1951 es van acumular 1053,9 mm a Canyet (i això que manquen les dades del mes de novembre), i l’any 1959 se’n van recollir fins a 963,2 mm. També hi ha casos més recents, com l’any 1996, al llarg del qual es van comptabilitzar fins a 993,6 mm al Museu. Però l’any més plujós registrat fins a l’actualitat va ser el 2002, amb 1067,0 mm en el mateix observatori.

Tota aquesta pluja ha estat molt beneficiosa. No només a escala local, sinó al conjunt del país. No queda cap racó de Catalunya on encara hi hagi condicions de sequera i, a més, els pantans de les conques internes han gairebé doblat el volum d’aigua embassada respecte a fa tot just un any. S’ha passat del 46% al 89% de la seva capacitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom