“Gestionem el dol”, nova iniciativa de la taula de benestar emocional

0
2014

Com gestionem qualsevol vivència de dol? Aquest és el punt de partida del grup de dol que de manera quinzenal es reunirà al Centre Cívic Can Cabanyes, liderat per Gimena Agostino, metgessa de família del CAP Nova Lloreda, centre gestionat per Badalona Serveis Assistencials (BSA). Aquesta iniciativa se suma a les iniciades els dos darrers anys per la taula de benestar emocional del projecte COM SALUT Nova Lloreda. El tret de sortida del grup de dol serà aquest divendres 15 de febrer, d’11.00 a 13.30 hores.

El grup d’unes quinze persones rebran, com a mínim, entre 4 o 5 sessions, per tal de conèixer i integrar les eines necessàries per fer front a la pèrdua de la millor manera possible. Per tant, nous usuaris -prèvia derivació pels professionals assistencials- podran anar incorporant-se al grup.

En una segona fase, l’objectiu és ampliar l’atenció de manera que més usuaris de la resta dels centres d’atenció primària de BSA puguin gaudir d’aquestes sessions i fins i tot, que s’hi puguin derivar usuaris d’altres actius comunitaris més enllà dels centres gestionats per l’organització.

COM SALUT NOVA LLOREDA
La iniciativa s’emmarca en el programa “COMSalut. Comunitat i salut”. El CAP Nova Lloreda va ser escollit el 2015 per participar en la fase pilot d’aquest programa, impulsat pel Departament de Salut, per potenciar les actuacions de salut comunitària. En el marc d’aquest projecte, i en col•laboració amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Ajuntament de Badalona, es va desenvolupar un procés obert a la participació ciutadana per determinar necessitats de salut a atendre de manera prioritària en els barris de Nova Lloreda, Sistrells i Sant Crist de Can Cabanyes. Fruit d’aquesta anàlisi es van constituir dues taules formades per entitats i serveis: una de benestar emocional i una de gent gran.

La línia de treball de benestar emocional a la qual s’hi suma aquesta nova iniciativa, consta de dues activitats més. L’“Escolta activa”, que va arrencar l’octubre de 2017, és un projecte per abordar, de forma grupal, malalties de salut mental com trastorns d’ansietat, depressions menors o trastorns adaptatius amb la conducció d’un psicòleg i un infermer comunitari.

Més tard, al darrer trimestre del 2018, va veure la llum l’“Espai Obert de Benestar Emocional” amb l’objectiu d’afavorir la salut mental, en el qual hi participen els propis serveis o entitats que formen part de la taula de benestar emocional. Aquests són: l’Ajuntament de Badalona (Salut, Serveis Socials i Mediació), el Casal de Gent Gran de Nova Lloreda, la Biblioteca Lloreda, Badalona Associació Afectats de Fibromiàlgia, Espai Jove Supernova, el programa Fundació Salut Mental Alta i XarXaJoves Barcelonès Nord, les farmàcies Nova Lloreda, Condon i Lloreda, ASAUPAM i Badalona Serveis Assistencials. Aquest espai de reunió que va començar amb una periodicitat setmanal i que continuarà al 2019 de manera mensual, s’adreça als veïns i veïnes dels barris badalonins de Nova Lloreda, Sistrells i Sant Crist de Cabanyes, però és obert a la ciutadania de la resta de Badalona.

L’inici d’aquest nou cicle de sessions començarà el proper dijous, 21 de febrer, a les 17.30 hores, de la mà de la Farmàcia Condon que tractarà com gestionar la vellesa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom