El Memorial Democràtic instal·larà enguany una nova remesa de 127 llambordes, que es col·locaran a 28 municipis catalans. Cada llamborda és un homenatge únic a una persona deportada als camps de concentració nazis. “Amb el projecte Stolpersteine garantim un reconeixement personalitzat i digne a aquells que van patir la barbàrie, i ens assegurem que la seva memòria perdura”, ha explicat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló. A Badalona, segons ha explicat la Generalitat, es col·locaran més llambordes stolpersteine a Badalona.
La col·locació de les llambordes es durà a terme entre febrer i desembre de 2025.
Més de 85.000 stolpersteine arreu del món
Gunter Demnig (Berlín, 1947) és l’artista alemany que va crear el projecte Stolpersteine. Les primeres llambordes es van col·locar a Berlín, el maig de 1996, i estaven dedicades a persones jueves víctimes del nazisme i residents al barri de Kreuzberg (Berlín). Des d’aleshores, se n’han instal·lat més de 82.000, arreu del món.
Es considera el projecte de memòria descentralitzat més gran del món. Les llambordes es fabriquen artesanalment a Alemanya, en un gest de respecte i d’humanitat que contrasta amb l’extermini industrialitzat del nazisme.
En alemany stolpersteine significa ‘pedra que fa ensopegar’ i, d’acord amb Demnig, “no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor”. A més, el fet de situar les llambordes a terra té un significat especial, en la mesura que sempre que algú vulgui llegir la inscripció de la stolpersteine cal que s’hi inclini i, per tant, fa una reverència al nom de la persona deportada. Una manera més de retre homenatge a les víctimes i recordar-les.