La sala Josep Uclés acull una exposició que ret homenatge a Victoria de los Ángeles

0
1289

L’exposició «Victoria de los Ángeles. La veu que sorgí de la Universitat», comissariada per la Fundació Victoria de los Ángeles, vol retre homenatge a una de les figures més grans de la història de la lírica a través d’imatges que retraten la seva personalitat i d’objectes que ressegueixen la seva singular trajectòria professional.

La mostra s’inaugurarà aquest dimarts, 12 de juny, a les 19.00 hores, i es podrà visitar fins al 23 de setembre (exceptuant el mes d’agost), a la sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (Francesc Layret, 78-82).

Els visitants hi trobaran fotografies i retrats pintats de l’artista, així com diaris personals, partitures, discos i documents diversos. També s’hi exposaran alguns dels seus vestits, peces de bijuteria i altres objectes personals. Tots els originals exposats són propietat de la Fundació Victoria de los Ángeles i habitualment estan dipositats a les instal·lacions de les entitats col·laborades de la mostra: l’ESMUC, el Gran Teatre del Liceu, l’Arxiu Nacional de Catalunya, el Palau de la Música Catalana i l’Institut del Teatre.

Activitats complementàries

La mostra s’inclou en la programació que el Vicerectorat d’Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de Barcelona i la Regidoria de Badalona Educadora organitzen conjuntament a la sala d’exposicions Josep Uclés del Centre Cultural El Carme, i es completa amb dues activitats més:

D’una banda, el 21 de juny a les 19 h, Jorge Binaghi impartirà la conferència «Victoria de los Ángeles, un cant a la vida» al mateix lloc de la mostra, i es farà una visita comentada.

De l’altra, també a El Carme de Badalona, el 12 de juliol a les 19 h, es projectarà el documental Brava, Victòria, en un acte que presentarà la seva directora, Maria Gorgues.

Una vida dedicada a la música i vinculada a la Universitat de Barcelona

Filla d’un bidell de la Universitat de Barcelona, la soprano catalana Victoria de los Ángeles va néixer a l’Edifici Històric el 1923 i hi va viure tota la seva infantesa i adolescència, fins als vint-i-cinc anys. A aquest estret lligam històric cal afegir-hi que la intèrpret va ser reconeguda amb el doctorat honoris causa per aquesta Universitat el 1987. No en va, ara fa un any, es va signar un conveni de col·laboració entre la Universitat de Barcelona i la Fundació Victoria de los Ángeles.

El debut oficial de Victoria de los Ángeles va ser el 1944 al Palau de la Música Catalana, i el 1945 al Gran Teatre del Liceu amb la interpretació del paper de comtessa d’Almaviva a Les noces de Fígaro, de Mozart. Des del 1941 ja se l’havia sentida en concerts com a amateur i com a membre del grup vocal Ars Musicae, especialitzat en música del Renaixement i dirigit per Josep Maria Lamaña amb l’assessorament d’Higini Anglès.

El 1947 va guanyar el Concurs Internacional de Cant de Ginebra, i el 1949 va actuar a París (amb Faust, de Gounod), al Covent Garden de Londres (amb La Bohème, de Puccini) i a La Scala de Milà (amb un recital i, l’any següent, amb Ariadna a Naxos, de Strauss). El 1951 es va presentar al Metropolitan Opera House de Nova York, i des d’aleshores va actuar arreu del món.

Paral·lelament a la seva tasca operística també va desenvolupar una extensa carrera com a concertista. De fet, era una gran defensora de la música de cambra i va fer molts recitals en els quals combinava el lied alemany, la mélodie francesa i la cançó catalana i espanyola. Se la considera una gran ambaixadora internacional de la cultura catalana i espanyola.

En el decurs de la seva vida va rebre diversos guardons i distincions, entre els quals hi ha el Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura (1978), el Premi Príncep d’Astúries de les Arts (1991), el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya (1993) i la Legió d’Honor de França (1994). Així mateix, va ser nomenada acadèmica d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (1981). La seva discografia comprèn vint-i-dues òperes completes i uns quaranta discos amb obres diverses.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom