Durant tot l’estiu, la Serralada de Marina està en alerta permanent. Un petit ensurt pot provocar un incendi de conseqüències catastròfiques. El Cos d’Agents Rurals són els encarregats de posar-hi els cinc sentits per evitar qualsevol incident que pugui derivar en l’inici d’un foc. Evitar la crema de matolls, per part d’algun pagès o qualsevol barbacoa és una de les accions que més realitza el cos forestal. Tot i les darreres pluges, d’aquest juliol, portem un any sec, amb una primavera amb poca pluja. Això ha fet saltar totes les alarmes a la Serralada de Marina perquè representa un perill més alt d’incendis. El bosc està molt sec i això, sobretot en dies d’onades de calor, pot ser un polvorí. Els agents recullen mostres, per exemple al voltant de la carretera de la Vallensana, per saber l’estat dels boscos. El Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona disposa de personal fix a la Serralada de Marina i en concret al terme municipal de Badalona disposa d’una unitat d’informació i vigilància fixe, que a més disposa de la coneguda torre de guaita, més coneguda com la Torre Bravo. Des d’aquí, i gràcies a uns prismàtics, permet tenir una millor visió del que està passant a la zona rural de Canyet i el seu entorn.
El 80% dels incendis són provocats per la mà de l’home
Segons dades del Cos d’Agents Rurals un 80% dels incendis als boscos són provocats directament o indirectament per la mà de l’home. Només un 5% dels incendis poden ser provocats per causes naturals, com per exemple un llamp d’una tempesta. La resta de focs poden ser originats per causes desconegudes i no s’arriben a esclarir les seves causes.
Evolució positiva durant els darrers anys
Tot i la sequera, en els últims anys el nombre d’incendis i de superfície cremada als boscos s’hi ha reduït sensiblement gràcies a l’augment dels recursos per fer actuacions de prevenció i a les campanyes de sensibilització ciutadanes. “Les administracions hi destinen cada cop més mitjans i es fa molta pedagogia, abans la gent anava a la muntanya a canviar l’oli del cotxe o a netejar-lo i ara això gairebé ja no es fa” ha explicat la Cinta Pérez, directora del Consorci del Parc de la Serralada de Marina. No obstant això, sempre hi ha negligències i el factor humà continua sent el causant de més del 80% dels focs que es produeixen. Des del parc, però, s’adverteix que no es pot abaixar la guàrdia en cap moment de l’any, fins i tot en ple hivern.