La Setmana Santa més tradicional torna a Badalona en la seva màxima esplendor. Després que l’any passat es poguessin tornar a fer després de dos anys, a causa de la pandèmia, enguany ja serà sense cap mena de mesura anticovid. La processó més antiga de la ciutat és la famosa que se celebra el Dijous Sant i que enguany és ja la seva 395ena edició. La coneguda com a Processó del Silenci, el dijous 6 d’abril a les 21h recorrerà els carrers del Dalt la Vila en silenci absolut. Aquest silenci únicament serà interromput trencat per la cantarella Record i Memòria que canten nens d’entre 5 i 12 anys.
El 2 de maig de 1627 un grup de badalonins es reuniren en el cementiri parroquial de Santa Maria per a instaurar una processó de Dijous Sant. L’any següent, el bisbat de Barcelona feia beneir els misteris. D’això ja en fa 395 anys. La Processó del Dijous Sant es singularitza per la seva antiguitat, ja que és la processó documentada més antiga de Catalunya i la tercera de l’estat espanyol, la documentació conservada ens parla de l’any 1627 quan es va instaurar una Processó, i a l’any següent, el 1628 ja sortiren alguns misteris.
Aquesta edició es compleixen 300 anys de l’existència de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona, amb seu a l’església de Santa Maria. Va ser fundada el 1723 a partir de fer-se càrrec d’una imatge de la Mare de Déu que encara es conserva avui dia.
El Centre de Badalona en absolut silenci
La Processó, més enllà de l’acte religiós, és un acte tradicional molt lligats als badalonins i badalonines. A més, és un patrimoni de ciutat, ja que dóna l’oportunitat de gaudir d’una col·lecció de primer ordre en art barroc i modern, en la qual artistes de gran nivell de la nostra ciutat, com Claudi Rius, Josep Rius o Lluís Causaràs. Des de l’organització de la Processó del Dijous Sant hi ha la intenció d’anar creixent poc a poc com a processó, però sovint es veuen limitats per la gent que hi ha de participar. Una processó requereix molts voluntaris i cada cop és més complicat trobar-ne.