El dolor, la presa de constants vitals i el soroll present en l’entorn, provocat per professionals de la salut i acompanyants, durant la nit poden alterar, considerablement, el descans dels pacients ingressats i això pot repercutir en la seva salut. A partir d’aquesta evidència, a l’ICO Badalona es va plantejar de quina manera podien revertir aquests efectes negatius tot dissenyant un ‘Pla de millora del descans dels pacients oncohematològics” en el qual hi van participar 18 professionals, 3 pacients i 3 familiars amb l’objectiu d’identificar els principals factors condicionants de l’alteració de la son als pacients ingressats.
Els resultats d’aquest Pla, i de les mesures preses per l’ICO Badalona per revertir aquesta situació, han estat publicadts a la revista científica “Journal Clinical Nursing” en l’estudi “Participatory action research Intervention for improving sleep in patients with cancer”. El treball, realitzat per un equip de professionals d’infermeria de l’ICO Badalona, ha permès posar als i les professionals al capdavant de la presa de decisions i de la implementació de canvis importants que reverteixin la situació.
Quines mesures s’han pres a l’ICO per tal de millorar el descans dels pacients hospitalitzats?
La primera anàlisi derivada del ‘Pla de millora del descans dels pacients oncohematològics” va mostrar que el 92,6% dels pacients ingressats presentaven alteracions de la son. Aquest fet va impulsar a la Direcció Assistencial de l’ICO Badalona plantejar-se tot un seguit de mesures i intervencions per tal de millorar el descans dels pacients.
Així doncs, i partint de quatre gran grups temàtics: professionals, procediments assistencials, instruments/entorn i pacients, es van derivar 35 accions correctores . Accions com l’ús del localitzador dels professionals a les habitacions per evitar haver de fer ús d’un to elevat de veu, prendre les constants vitals almenys una vegada cada 24 hores però evitant entrar en hores de descans, l’ús de lots per tal no encendre la llum de l’habitació o la instal·lació de mampares acústiques als controls d’infermeria han servit per millorar el volum del soroll i poder afavorir el descans dels i les pacients.
Segons la infermera i promotora de l’estudi, Laura Cabrera, “la participació dels professionals en el Pla, i poder localitzar els aspectes que calia millorar per tal de poder preservar el descans dels i les pacients, ha permès posar als i les professionals de l’ICO Badalona al capdavant de la pressa de decisions i poder implementar canvis important en circuits, protocols i maneres de treballar pensant sempre en els pacients” i afegeix “ els resultats de l’estudi mostren diferències estadísticament significatives en la millora de l’entorn i control del soroll. Així mateix, són necessaris nous abordatges per facilitar el descans, com ha de ser l’òptim control del dolor”.