L’Arxiu Nacional de Catalunya ingressa el fons documental de la Cartoixa de Montalegre, a Tiana, una documentació recuperada durant els segles XIX i XX, gràcies a l’acord entre la Cartoixa i el Departament de Cultura. L’ingrés assegura la conservació de documents de gran importància per a la història de la Cartoixa i de Catalunya amb pergamins dels segles X al XVIII i documents de paper del segle XVI als nostres dies. Es tracta de documents medievals i moderns recuperats posteriorment a la disgregació del seu arxiu original i també d’estudis i treballs de reconstrucció històrica com els del P. Irenée Jaricot, així com documents produïts durant els segles XIX i XX.
L’arxiu de la Cartoixa conté un volum aproximat de 9 metres de documentació de paper corresponent als segles XVI al XX, que inclou 44 manuscrits, 43 capses d’arxiu i carpetes, 25 lligalls i diversos documents solts. De forma especial destaca el llibre espècul datat el 1678, un instrument clau per conèixer la composició històrica del moment. També hi ha la documentació sobre la persecució religiosa entre 1936 i 1939 o els valuosos documents arran de les recerques dutes a terme sobre la Cartoixa pel monjo historiador Irénee Jaricot (1882-1972).
L’ingrés inclou 275 pergamins, 133 cartes de professió de monjos cartoixans (c. 1475-1829) i 142 documentals (dels anys 991 al 1777). D’aquests últims s’han identificat les procedències de 80 de Montalegre, 26 de Sant Pol de Mar, un de Scala Dei, 26 conservats temporalment pels barons d’Esponellà i 9 sense origen determinat. La vàlua d’aquests documents, amb 9 pergamins reials, 16 butlles i breus pontificis, ha fet que fossin objecte d’estudis, inclosos en diplomataris publicats en els darrers anys. Aquests pergamins es troben ja en procés de restauració al laboratori de l’Arxiu Nacional.