Quan arriba la tardor i els dies es fan més curts, el perfum de les castanyes torrades es comença a sentir als carrers. Aquesta olor tan característica ens recorda que s’acosta la Castanyada, una festivitat molt arrelada a Catalunya que se celebra la nit de Tots Sants. En aquesta ocasió, les castanyes es converteixen en el menjar per excel·lència, acompanyades de moniatos i els tradicionals panellets. Una tradició amb arrels antigues L’origen de menjar castanyes en aquesta època de l’any es remunta a les antigues celebracions paganes de tardor, en què s’honoraven els difunts amb ofrenes de menjar. A Badalona, podem trobar parades de castanyes a l’avinguda Martí i Pujol, davant de la carpa del Maignon, davant de la plaça Josep Cortinas i a la plaça Pompeu Fabra.
Les castanyes calentes per Tots Sants
Les castanyes, normalment cuites al foc o en forns especials, són calentes i tenen un gust suau i fumat que convida a compartir-les amb familiars i amics. A més, la senzillesa d’aquest aliment ha fet que es mantingui com una de les tradicions gastronòmiques més perdurables a casa nostra. Aquest ritual és especialment viu la nit de Tots Sants, on la tradició marca que es mengen acompanyades de moniatos i panellets. La combinació d’aquests aliments crea un àpat senzill però reconfortant, ideal per a les reunions familiars o per gaudir amb amics.