La coberta fotovoltaica del Centre Sociosanitari El Carme, que conté 268 plaques en 455 metres quadrats, ha generat ja 38.000 kWh d’energia neta de km 0 des de la seva instal·lació, l’agost del 2019. Aquesta instal·lació, que permetrà estalviar uns 50.000 kg de CO₂ a l’any, és un exemple del camí cap a la transició ecològica i energètica promogut per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
La instal·lació està situada sobre la coberta del centre, que, per les seves característiques –funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any– té un consum energètic molt alt. Tot i això, les plaques permeten aportar a l’edifici el 15 % de l’energia que necessita, cosa que suposa també un estalvi econòmic, ja que es produeix a cost zero.
La inversió per construir aquest equipament, a càrrec de l’AMB, va ser de 110.074.57 € tot i que per les seves característiques s’espera que aquest import sigui amortitzat en tan sols set anys. A més, la vida útil de la instal·lació és d’un mínim de 30 anys.
OBJECTIU: 2030
Segons explica Gil Lladó, responsable de l’Oficina de Transició Energètica de l’AMB, instal·lacions com la del centre El Carme “són un exemple de mesura des de l’administració pública per avançar cap al compliment dels objectius de sostenibilitat energètica”.
En aquest sentit, des de l’AMB s’ha marcat com a prioritari que l’any 2030 tota l’energia dels ajuntaments metropolitans sigui 100 % renovable. A més, també es vol aconseguir que el 30 % de l’energia total consumida dins de la metròpoli de Barcelona provingui de fonts renovables.
OPTIMITZACIÓ ENERGÈTICA
Per altra banda, Lladó també explica que l’àrea metropolitana és “molt densa energèticament”. “Hi ha una gran demanda energètica, però poc espai.
Si omplíssim totes les teulades d’instal·lacions fotovoltaiques, només cobriríem el 12 % de l’energia necessària”, afegeix Lladó, que remarca també per aquest motiu la importància d’optimitzar el consum energètic.
Ara mateix ja hi ha 10 instal·lacions de característiques similars a la del centre El Carme en funcionament, totes les projectades per a l’any 2019. “Actualment produïm 0,6 megawatts a l’any i en necessitem com a mínim 100 per arribar al nostre objectiu per al 2030. Sembla molt ambiciós, però no tenim alternativa”, argumenta Lladó, que assegura que hi ha “els mecanismes i la intel·ligència per aconseguir-ho en aquests 10 anys”.
CAP A LA SOSTENIBILITAT
La instal·lació de la coberta solar del Centre El Carme es un exemple dels futurs projectes que es podran incloure dins del Pla de sostenibilitat ambiental 2020-2023 (PSA) de l’AMB, que té com a objectiu impulsar projectes de mobilitat urbana sostenible i adaptar-la als nous requeriments sorgits arran de la covid-19. A més, també vol promoure la transició energètica mitjançant inversions en la gestió de recursos i residus municipals, entre d’altres.
El programa, amb una dotació de 110 milions d’euros, posa una atenció especial als criteris que contribueixin a assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, tot tenint en compte la situació d’emergència climàtica actual.
Al seu torn, el PSA també s’inclou dins els dos programes d’inversió aprovats pel Consell Metropolità de l’AMB, dotats amb 118 milions d’euros -110 per al PSA-, per tal d’impulsar projectes i serveis de mobilitat sostenible, de transició energètica i de millora d’espais naturals. Els projectes es duran a terme entre 2020 i 2023.
Aquestes iniciatives –el PSA i el PSG, el Programa d’actuacions de millora del paisatge natural i urbà, que te una dotació de 8,4 milions–, ajudaran a reactivar l’economia de la metròpolis i crear llocs de treball al territori metropolità.