La cooperativa badalonina La Sargantana ha llogat un terreny del voltant del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra per tornar a plantar ceps. Fa uns 50 anys, les vinyes van desaparèixer d’aquesta zona i el projecte pretén plantar, en una primera fase, uns 1.000 ceps. La idea, però, es poder ampliar-los durant els propers anys. El projecte de la cooperativa badalonina obtindrà els primers resultats segurament el 2020, quan la vinya ja estarà preparada per produir un vi blanc que entrarà a formar part de la DO d’Alella. Tanmateix els objectius dels impulsors van més enllà de la producció vitivinícola i passen per una filosofia col·laborativa que compartirà els coneixements amb el sector del vi català i també amb la ciutat. I és que el component de recerca històrica i el compromís amb el territori seran el valor afegit principal d’aquestes vinyes en aquesta zona del barri de Canyet. En aquest sentit, Anna Abellan, sumiller de La Sargantana explica: “Tenim l’oportunitat d’impulsar un projecte vitivinícola propi que segueixi els nostres valors, i que aporti a la ciutat de Badalona i a la DO d’Alella un valor afegit des de la perspectiva de la viticultura, el patrimoni històric i cultural i el territori. Assumim el repte avui per, d’aquí a quatre anys poder produir un dels pocs vins de Monestir que existeixen a Catalunya, per poder fer la nostra aportació definitiva al món del vi i per retornar el valor geogràfic i patrimonial que correspon a aquestes vinyes i a la Vall de Betlem. Les primeres recerques històriques ens van dur a pensar que la malvasia havia estat un dels raïms utilitzats pel monestir per elaborar un dels vins de tots els que feia. És per això que inicien la primera plantació amb aquesta varietat” explica Abellan en referència al tipus de vinya que han escollit“.Amb la plantació d’aquestes vinyes, Badalona tindrà dues zones vinícoles, la Masia de Can Coll, amb el vi Orígens, i la nova zona de Sant Jeroni.