Fa 40 anys, el 1979, l’Escola de Natura Angeleta Ferrer, a la Masia de Can Miravitges, va entrar en funcionament sent un dels primers centres d’educació ambiental de Catalunya. La inauguració oficial no arribaria fins dos anys després, el 1981, segons ha explicat l’actual directora de l’Escola de Natura, la Montse Falcó. Per aquest centre, enmig de la muntanya de Can Ruti, hi han passat moltes generacions d’escolars badalonins, i aquesta setmana des del TOT hem entrat per recórrer un dels espais més singulars que encara conserva Badalona. Per l’Escola de Natura Angeleta Ferrer hi passen cada curs uns 5.000 alumnes. Falcó ens explica que l’objectiu principal és ser un complement acadèmic per a les escoles. Per exemple, aclareix Falcó, “si al centre educatiu tracten sobre l’alimentació, aquí oferim tallers de pa o formatges”. L’altra objectiu, d’aquest centre natural, és la sensibilització per l’entorn. L’Escola de Natura Angeleta Ferrer està situada al barri de Pomar de Dalt, pujant la carretera de la Can Ruti. La directora de l’escola ens explica que molts alumnes de Badalona no van habitualment a la muntanya i arribar fins a l’escola fa conèixer de prop l’entorn natural de Can Miravitges. Durant la visita al centre, segons ens explica la Montse Falcó, els escolars de Badalona poden veure, i també apreciar, com era la ciutat abans que el ciment guanyes terreny. Ara que estem a l’inici del curs lectiu, l’Escola de Natura ja s’omple d’activitats. “En un dia poden passar uns 100 alumnes, amb tallers i activitats”, detalla Falcó. L’Escola de Natura és 100% municipal.

Donar-se a conèixer a tota la ciutat

Hi ha dos dies a l’any que l’Escola de Natura Angeleta Ferrer s’obre a la ciutadania en general. Per Nadal, amb una festa que serveix per fer algun taller, i durant la primavera, coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs Naturals. La directora de l’Escola de Natura, Montse Falcó, explica que les dues jornades serveixen perquè vinguin moltes famílies badalonines i coneguin l’entorn. Segons Falcó, un dels comentaris més repetits és la sorpresa que tenen moltes famílies al veure tot l’entorn natural, tan proper al nucli urbà de Badalona. Falcó reconeix que l’escola té “prou fama” entre la comunitat educativa però no tanta entre la ciutadania en general. Un dels principals reptes és poder obrir encara més l’Escola de Natura a tota la ciutat.

Una mica d’història de la Masia de Can Miravitges

La Masia de Can Miravitges, al barri de Pomar de Dalt, és d’origen medieval i va ser molt reformada al final del segle XVII i principi del XVIII. El Museu de Badalona realitza visites puntuals i en el recorregut s’expliquen les transformacions del camp català en aquella època i com era la vida a pagès fins al principi del segle XX. Durant la visita podeu conèixer espais com el celler, la sala de cups i les premses; la cuina, el safareig, les sales nobles i alguns dormitoris. Hi ha també unes estances dedicades al pintor i escenògraf Antoni Ros i Güell, últim propietari de la masia. Actualment la Masia de Can Miravitges és propietat municipal i compartida entre l’Escola de Natura Angeleta Ferrer i el Museu. Les persones interessades a visitar aquest espai natural poden contactar amb el Museu de Badalona.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom