L’Hospital Germans Trias ha iniciat aquest mes de febrer un nou programa terapèutic per tractar de forma no invasiva pacients amb malalties com la tremolor essencial o el Parkinson de predomini tremòric. El tractament consisteix en l’aplicació d’ultrasons focalitzats d’alta intensitat (HIFU, per les seves sigles en anglès) guiats per ressonància magnètica al cervell, una tecnologia pionera en un hospital públic a Catalunya. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat el nou equipament aquest dijous i ha posat aquesta tecnologia com exemple d’innovació després de disposar d’una base sòlida, provada amb assajos clínics i amb eficàcia demostrada. “És un equipament de país i tothom que el requereixi, on resideixi, tindrà accés: tant de bo tothom que necessiti aquesta tecnologia la pugui fer servir i millori la seva qualitat de vida”, ha emfatitzat el titular de Salut abans de quantificar en 5 milions d’euros la inversió pública que la fan possible en aquest centre hospitalari.
El president del Consell d’Administració de l’ICS, Xavier Trias, també ha assistit a la presentació del nou equipament HIFU; però no només en la seva condició de president de l’ens sanitari, sino també per relatar la seva pròpia experiència com a pacient amb tremolor essencial des dels 17 anys: “no és màgia, és innovació”, ha destacat. Trias es va tractar una de les mans amb la tecnologia HIFU fora de Catalunya, i ara espera poder-se fer l’altra mà a l’Hospital Germans Trias, en tant que centre públic. L’exconseller de Salut ha explicat com d’invalidant és aquesta malaltia i com va viure el tractament que li van realitzar: “m’ha canviat la vida. En un moment et diuen que si sents dolor ho diguis, a l’instant següent et fan tocar-te el nas i, de cop, ja no tens tremolor”.
La primera intervenció d’un pacient a Germans Trias es va realitzar el passat 3 de febrer, en un persona amb tremolor essencial, i el resultat va ser molt satisfactori, ja que la desaparició de la tremolor es va poder observar en el mateix procediment. Per a Ramiro Álvarez, cap de la secció de trastorns del moviment, el resultat és immediat. “Després d’una sola sessió, el pacient ja presenta una millora de la tremolor. A més, com es tracta d’una tècnica no invasiva, no es requereix l’ingrés previ del malalt i pot ser donat d’alta unes hores després del procediment”.