L’Hospital Germans Trias i Pujol i l’Institut Químic de Sarrià han donat un pas endavant per poder lluitar contra un tipus agressiu de càncer de mama, el HER2+.
Es tractaria de fer-ho a través de la teràpia fotodinàmica (PDT), una via de tractament que ja s’utilitza en especialitats com la dermatologia i que podria esdevenir una alternativa real a les altres tres maneres habituals d’abordar aquests tipus de càncer: la cirurgia, la quimioteràpia i la immunoteràpia, i la radioteràpia.
La PDT, per eliminar cèl·lules canceroses, aprofita la capacitat que té la llum per interactuar amb uns agents fotosensibilitzadors que els pacients prenen en forma de fàrmacs. No obstant, les aplicacions de la PDT augmenten quan es combina amb la immunoteràpia, el que es coneix com fotoimmunoteràpia.
La fotoimmunoteràpia aprofita la capacitat que tenen els anticossos de transportar els agents fotosensibilitzadors als tumors, el que genera la possibilitat de realitzar cirurgia guiada per fluorescència (FGS). La FGS disposa d’un doble avantatge: d’una banda, el cirurgià disposa de millors imatges del tumor i dels seus marges; de l’altra, un cop acabada la cirurgia, la mateixa llum que s’aplica és capaç d’eliminar les cèl·lules tumorals residuals.
En resum, la combinació de totes dues tècniques –fototeràpia i immunoteràpia– podria suposar una nova i bona opció terapèutica per a tractar el càncer de mama HER2+, el que permetria optimitzar els resultats oncològics, i per tant, millorar la supervivència de les pacients intervingudes.
Tot plegat és el que ha constatat al laboratori -i plasmat en un tesi doctoral- Mireia Jordà, investigadora de l’Institut Químic de Sarrià. A més, aquest treball també s’ha experimentat ja amb ratolins en una recerca encapçalada per Ana Piqueras, metgessa especialista en Cirurgia General i Aparell Digestiu de l’Hospital Germans Trias i Pujol. D’aquesta manera, la combinació d’aquestes dues tècniques diagnòstiques i de tractament per erradicar un tumor en una única intervenció esdevé una estratègia innovadora traslladable a la pràctica clínica de manera efectiva.
Tant és així que el projecte ja ha rebut fins ara suport i finançament tant de les pròpies institucions, com d’entitats com l’Agencia de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat, de l’Asociación Española contra el Cáncer i del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.