L’Institut Català de la Salut posa a disposició dels professionals d’atenció hospitalària el mapa del dolor, una eina que permet controlar el dolor dels pacients hospitalitzats en temps real. En una sola pantalla, els professionals sanitaris poden visualitzar tots els registres de dolor dels pacients hospitalitzats, com si fos un mapa, i donar resposta per alleujar-lo i controlar la seva progressió.
Aquest mapa ha estat elaborat pel Programa assistencial d’expertesa del dolor de l’ICS (PADEICS del dolor) amb el suport de la Direcció de Sistemes d’Informació de la institució amb l’objectiu d’incorporar aquesta eina a l’activitat assistencial dels hospitals i s’ha desenvolupat de manera pionera a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
Actualment, els vuit hospitals de l’ICS (Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i Hospital de Viladecans) ja disposen d’aquesta eina.
El mapa del dolor mostra els registres de dolor dels pacients mitjançant l’escala visual analògica (EVA). En aquesta escala, el pacient expressa la seva percepció del dolor des del 0 (no dolor) fins al 10 (el pitjor dolor imaginable).
Aquest mapa es nodreix dels registres de dolor de les infermeres a l’estació de treball GacelaCare® per generar una imatge amb tots els llits d’hospitalització. Mostra en pantalla el dolor màxim i el dolor més freqüent (moda) de tots els pacients. Disposa de llegenda de colors i filtres, que faciliten la visualització del dolor d’una forma més detallada. En aquest mapa, es visualitzen els pacients amb indicadors de colors. El verd, per als pacients que registren el dolor en escala del 0 al 4; el taronja per als pacients amb dolor moderat (del 4 al 6) i el vermell per al dolor intens (del 7 al 10). “D’aquesta manera, els professionals sanitaris poden visualitzar a primer cop d’ull l’estat del dolor dels pacients hospitalitzats a la seva planta i també a la resta de l’hospital”, explica Patricia Barroso, infermera clínica de la Unitat del Dolor Agut de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
En aquest sentit, Javier Medel, coordinador del PADEICS del dolor (Programa assistencial d’expertesa del dolor) de l’ICS i responsable de la Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, explica que “aquesta eina ens permet tenir uns indicadors exhaustius que ens serveixen per veure el detall del dolor i comparar-lo amb altres determinacions i, a llarg termini, ens permetrà poder establir protocols de millora del dolor dels pacients que atenem als hospitals de l’ICS.
En la mateixa línia, Maria del Mar Monerris, cap de la Unitat de Dolor, i Montserrat Pérez, supervisora de la Unitat de Crítics Postquirúrgics i de la Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, destaquen la importància del treball col·laboratiu i multidisciplinari entre la Direcció d’Organització i Sistemes d’Informació i la Unitat de Dolor del centre per al desenvolupament de l’eina, que ha permès una millora en la gestió del dolor agut.