L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, conjuntament amb la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses han posat en marxa un estudi de cribratge periòdic amb tests ràpids d’antigen SARS-CoV-2 que es realitzarà en activitats comunitàries amb alt risc d’infecció.
Està previst realitzar tests cada quinze dies a més de 1.000 persones que participin en activitats musicals com cant o instruments de vent, activitats esportives no professionals, visites a residències de gent gran o persones viatgeres procedents de zones amb alta incidència de COVID-19. L’objectiu és aconseguir una xifra al voltant dels 10.000 tests per poder valorar l’eficàcia d’aquest tipus de cribratges previs a la realització d’activitats comunitàries.
Com funciona l’estudi?
Podran participar en l’estudi persones majors de 5 anys que seran sotmeses a tests de forma periòdica per tal d’avaluar l’evolució epidemiològica dels centres seleccionats. Els tests ràpids d’antigen es realitzaran als participants de l’estudi a l’entrada del recinte on es dugui a terme l’activitat, on personal sanitari recollirà una mostra nasal que serà analitzada in situ mitjançant el test ràpid d’antigen PanbioTM COVID-19 Ag Rapid Test de la marca Abbott. La sensibilitat i especificitat d’aquest test han estat validades prèviament per un estudi realitzat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet1. Aquesta acció s’anirà repetint cada dues setmanes en un període que s’allargarà durant tot l’hivern.
Els participants amb resultat negatiu podran accedir al recinte fent servir mascareta i gel hidroalcohòlic, mentre que els participants amb resultat positiu no podran entrar al recinte on es realitzi l’activitat i se’ls informarà de la necessitat d’acudir al seu centre de salut per la realització d’una prova PCR confirmatòria, sotmetre’s a un control mèdic i passar un període de quarantena seguint les instruccions de les autoritats sanitàries.
Per participar en l’estudi, les persones majors de 18 anys amb capacitat legal i llibertat de decisió hauran de signar un consentiment informat que també signaran els investigadors. Als participants menors d’edat se’ls proporcionarà informació oral i escrita adaptada a la seva edat i es requerirà el seu consentiment oral, a més del consentiment dels seus tutors/es legals, que també signaran els investigadors.
De moment, i a l’espera que finalitzin les restriccions, la realització d’activitats extraescolars culturals i esportives, els responsables de l’estudi ja han començat a realitzar tests ràpids als alumnes del Grau Professional de Música del Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB), que sí poden assistir a classe.