Metges especialistes en diabetis destaquen la importància del tractament precoç i la personalització en la gestió del pacient amb diabetis tipus 2 per prevenir complicacions

0
219

Els cent vuitanta metges d’Atenció Primària reunits els dies 18 i 19 d’octubre en el marc del Menarini Diabetes Focus, una activitat formativa d’Àrea Científica Menarini per compartir coneixement sobre la patologia, destaquen la importància del tractament precoç i la personalització en la gestió de la diabetis tipus 2 (DM2) per prevenir-ne les complicacions, i coincideixen que el retard en el tractament per la inèrcia terapèutica continua sent un gran obstacle en la gestió de la patologia. A més, subratllen que la prevalença estimada de DM2 per al 2030 ja s’ha assolit l’any 2021, una situació que suposa una urgència per abordar el problema tant de la DM2 com de les seves complicacions.

“La individualització del tractament és clau per millorar els resultats en diabetis tipus 2 i prevenir complicacions a llarg termini”, ha manifestat el Dr. Diego Murillo, metge de família al Centre de Salut de Pueblonuevo del Guadiana (Badajoz), membre dels GGTT de Diabetis Endocrinologia i Metabolisme i de Respiratori de Semergen. El Dr. Murillo ha insistit en la importància d’ajustar les teràpies a cada pacient, “ja que la diabetis afecta cada persona de manera diferent”. “En particular – continua – a la DM2, personalitzar els tractaments pot augmentar l’èxit a l’hora d’assolir els objectius de control de la malaltia i prevenir complicacions associades, com ara les cardiovasculars i les renals”.

Una de les majors problemàtiques abordades durant aquest fòrum ha estat la inèrcia terapèutica, “una barrera significativa en la gestió de la diabetis tipus 2”, afirma. “La inèrcia terapèutica és una actitud que retarda les decisions en el tractament, cosa que porta a un pitjor control de la malaltia i a un major risc de complicacions, per la qual cosa és fonamental actuar a temps i no retardar els ajustos necessaris en la medicació”.

Beneficis en terapèutica

Des del 2008 s’ha produït una autèntica revolució en la terapèutica del pacient diabètic. Actualment, els professionals poden comptar amb una sèrie de fàrmacs combinables que ofereixen opcions més completes. En aquest sentit, el Dr. José Luis Górriz, cap del servei de Nefrologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, ha destacat els beneficis del tractament amb iSGLT2 per als pacients amb malaltia renal crònica (ERC) i diabetis. “Els iSGLT2 han demostrat ser efectius en totes les fases de la malaltia renal crònica (ERC), aportant millores tant en el control renal com en el cardiovascular”, explica, afegint que “el tractament precoç amb aquests fàrmacs pot prolongar la vida dels pacients fins a 12 anys”.

“La diabetis és un factor de risc de fragilitat que, al seu torn, condiciona de manera substancial la gestió de la diabetis en tots els seus aspectes: des de l’enfocament diagnòstic fins al tractament no farmacològic o l’elecció de la teràpia farmacològica”, ha manifestat el Dr. Leocadio Rodríguez, cap del Servei de Geriatria de l’Hospital Universitari de Getafe, per a qui la fragilitat és una condició comuna entre els pacients amb DM2 i exigeix una gestió personalitzada que prioritzi la seguretat. “Molts d’aquests pacients són víctimes de sobretractament, amb el risc de patir hipoglucèmies severes”, adverteix.

El Dr. Francesc Xavier Cos Claramunt, professor associat de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona i director de Salut i Innovació en Atenció Primària a l’Institut Català de la Salut (Barcelona), ha estat novament el director d’aquesta activitat formativa, en la qual també s’han dut a terme tres tallers pràctics en què s’han abordat temes com la importància de la nutrició i l’exercici en pacients amb DM2 o la innovació tecnològica en el control de la patologia terapèutica.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom