Operatiu de tràfic d’haixix i blanqueig: connexió Badalona-Barcelona amb Milà

0
850

Els Mossos d’Esquadra de la DIC, conjuntament amb la Guardia di Finanza italiana, en col·laboració i coordinació amb Europol, han desmantellat una de les organitzacions criminals d’àmbit internacional més arrelada al Nord d’Itàlia dedicada al tràfic d’haixix i marihuana i que estava estenent els seus tentacles a Catalunya. L’operatiu, que es va desenvolupar de manera simultània a Catalunya i a Itàlia el passat 17 d’octubre, es va saldar amb un balanç de 78 persones detingudes (20 a Catalunya i 58 a Itàlia) a qui se’ls atribueixen delictes contra la salut pública per tràfic de drogues, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. És la investigació de més abast i repercussió que els Mossos d’Esquadra han realitzat en l’àmbit internacional.

Durant la investigació, mossos d’esquadra de la DIC van col·laborar activament en l’intercanvi d’informació amb la Guardia di Finanza i durant l’execució del dispositiu es van traslladar a Milà. Des de l’octubre de l’any 2022, les Àrees Centrals de Crim Organitzat i de Delictes Econòmics de la DIC s’han fet càrrec de la investigació que mitjançant la coordinació d’Europol s’han dut a terme amb la policia italiana. A Catalunya ha estat liderada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Badalona i a Itàlia per la Fiscalia Antimàfia de Milà.

Per primera vegada a Catalunya s’ha investigat una organització criminal que utilitza un sistema bancari paral·lel i opac, controlat principalment per persones d’origen xinès ubicades en ambdós països, conegut com a sistema “fei chien” o “hawalla”, basat en una relació de confiança. Consisteix en transferir grans sumes de diners d’un país a l’altre a través d’una xarxa d’oficines de confiança, és a dir, els diners no s’envien físicament d’un país a l’altre, però les oficines es compensen mútuament. Les compensacions s’emmascaren amb l’activitat de les diferents societats incloses en l’entramat empresarial que controlen els investigats. Aquest sistema de compensació és totalment opac i enormement dificultós per a la detecció de l’activitat criminal relacionada amb el blanqueig de capitals.

Un fals segrest, el punt de trobada entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia di Finanza

Els primers contactes amb la Guardia di Finanza es van realitzar a mitjans de gener de l’any passat arran d’un fals segrest d’un ciutadà italià investigat per la Unitat Central de Segrestos i Extorsions. Aquest incident va comportar que els dos cossos policials intercanviessin informació que va arribar a ser molt valuosa per aquesta investigació.

A banda del presumpte segrest i fruit dels mecanismes de coordinació policials existents amb les Autoritats italianes a través de l’Agregat d’Interior d’Itàlia a Barcelona de la Direcció Central dels Serveis Antidroga, la Guardia di Finanza de Milà va transferir informacions sobre l’existència de diversos grups italians establerts a Catalunya. Estaven connectats amb el crim organitzat italià que es dedicaven al tràfic internacional d’haixix i marihuana provinent d’Espanya cap a Itàlia.

Entre aquestes informacions hi havia l’aprehensió de 300.000 € a un ciutadà italià el 6 d’octubre de 2021 quan una dotació policial va identificar a Badalona una persona sospitosa que, tot i les fortes mesures implementades per combatre la pandèmia, passejava per Badalona. Els agents el van identificar i li van localitzar gairebé 300.000 euros en efectiu ocults a la motxilla.Va ser aleshores quan els agents van posar els fets en coneixement del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 que, en no veure indicis de criminalitat, en aquell moment va arxivar la causa.

Paral·lelament, els Mossos d’Esquadra van continuar treballant les informacions que van facilitar els agents de la Guarda di Finanza i van descobrir que la persona identificada a Badalona formava part del grup criminal investigat per la policia italiana. A més van localitzar els principals investigats establerts a Barcelona, els quals mantenien connexions directes amb l’entramat criminal italià. Aquesta cèl·lula comptava, per a la consecució dels seus objectius criminals, amb diferents estructures que els facilitaven l’accés a les substàncies estupefaents i la logística necessària per al seu transport fins a Itàlia.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom