El petit comerç de Badalona, com la resta del país, viu un moment de transformació i d’alguns tancaments de botigues de tota la vida. Després de cinquanta anys d’història, la Ferreteria Prim, un dels establiments més emblemàtics del Centre de la ciutat, abaixarà definitivament la persiana en els pròxims dies. Aquest tancament, que s’afegeix al de diversos negocis tradicionals en els darrers mesos, evidencia la difícil situació que travessa el comerç local de tota la vida.
Segons dades facilitades per l’associació de comerciants Badacentre, la principal causa que empeny els propietaris d’aquests negocis a tancar és l’encariment dels lloguers o bé la manca de relleu generacional. El president de Badacentre, Cintu Gubern –
Canvis en els hàbits de consum
Més enllà de l’elevat cost del lloguer, altres factors contribueixen al declivi del comerç tradicional. El president de Badacentre apunta que els canvis en els hàbits de consum han trasbalsat profundament el sector, tot i que noten que molta gent ha deixat el comerç digital i torna a la botiga tradicional. “El creixement de la compra en línia i la irrupció de grans superfícies amb horaris amplis han fet que el públic es reparteixi d’una manera molt diferent de com ho feia fa només vint anys. Els comerços de tota la vida ho tenen més difícil per competir, però tenim una cosa que no tenen els grans magatzems, el tracte personal”, explica Gubern.
El comerç electrònic, la comoditat de la compra des de casa i els preus ajustats de les grans cadenes posen contra les cordes els negocis de proximitat, que sovint no poden igualar ofertes ni invertir en plataformes digitals tan potents. Tot i això, molts propietaris intenten adaptar-se introduint serveis a domicili o productes especialitzats, tot cercant noves vies de supervivència.
La pèrdua d’identitat al Centre de Badalona
Amb cada tancament, el centre de Badalona perd una part del seu teixit històric i la seva personalitat. Els veïns recorden amb nostàlgia l’època en què la ciutat estava plena de negocis familiars on tothom es coneixia pel nom. La Ferreteria Prim n’era un clar exemple: un comerç on trobar-hi eines, assessorament i, sobretot, el caliu d’una relació personalitzada.
Propostes i solucions
“Hem de buscar acords amb els propietaris dels locals per estabilitzar o regular els preus de lloguer, així com promoure la digitalització de les botigues i reforçar la formació dels comerciants en màrqueting i venda en línia. Si no ens adaptem, el risc de perdre el comerç de proximitat és molt alt.” Per la seva banda, alguns experts proposen seguir models d’èxit d’altres ciutats, on s’han aplicat mesures de protecció al comerç històric, com ara bonificacions per a negocis que mantenen una activitat de més de vint anys o subvencions per a la rehabilitació i modernització d’establiments. Al Centre de Badalona, per exemple, cal que l’Ajuntament activi la remodelació del mercat Maignon i millores urbanístiques als carrers més cèntrics. Amb el tancament de la Ferreteria Prim, Badalona veu com una altra peça clau del seu patrimoni comercial diu adéu. Les raons són múltiples: lloguers cada cop més alts, canvis en els hàbits de consum i la manca d’eines que permetin la supervivència de les botigues de tota la vida. El repte, ara, és trobar solucions que evitin que la ciutat perdi definitivament el seu teixit comercial tradicional i, amb ell, part de la seva identitat.
Vertaderament hi han canvis en el teixit de Badalona que produeixen decensis i tristesa….Hi han vegades que no reconec el que m’envolta, tot va tan ràpid. Miro el carrer del Mar i sento que ja no té ànima, que n’era de diferent només uns quants anys enrere….
Pel que fa a la F.Prim són molts els motius que han fet que es produís el seu tancament, no només el preu del lloguer….No seré jo qui especuli o comenti…
A vegades no és només la part mes ‘material’ la que ensorre un negoci és si hi ha o no una ètica moral!