Promoció del Transport Públic del Barcelonès Nord ha mostrat la seva preocupació perquè l’Ajuntament no està tenint en compte el canvi d’hàbits que pot comportar el desconfinament pel que fa a la mobilitat. En una nota de premsa, Promoció del Transport Públic del Barcelonès Nord considera que cal tenir en compte que les recomanacions de la OMS, del Ministeri de Transició Ecològica, o la Generalitat de Catalunya també van en el sentit de fomentar la mobilitat a peu o en bicicleta donat que son modes de mobilitat activa i que permeten el distanciament social. En aquest sentit, l’entitat ha adreçat una carta a l’alcaldessa accidental, Aïda Llauradó, i a la resta de forces polítiques que formen el Ple Municipal amb una sèrie de mesures que contemplen àmbits com la xarxa de vianants, els carrils bicicleta, el transport públic, la Distribució Urbana de Mercaderies i el desplegament dels decrets d’estat de l’alarma a la ciutat vinculats a la permissivitat de mobilitat ciutadana. Totes les mesures son de competència municipal i es poden implementar d’urgència amb recursos propis o amb mecanismes de l’Estat d’Alarma.
L’entitat explica que la majoria de mesures estan contemplades en el Pla de Mobilitat Urbana o en altres estudis encarregats per l’Ajuntament però el context obliga a portar-los a terme sense dubtes i amb la celeritat necessària donat que a l’emergència climàtica s’hi afegeix la propagació d’una pandèmia. Per això es demana a l’Ajuntament de Badalona reforçar l’àrea de mobilitat per tal de poder afrontar amb garanties aquestes necessitats inajornables ja ara i es demana al membre del ple que surti escollit per presidir la corporació que s’assumeixi com a estratègica aquesta política de transformació de la ciutat.
Aposten per la Mobilitat a peu a bicicleta
La mobilitat a peu és majoritària entre la ciutadania de Badalona en la seva mobilitat quotidiana i cal que ho segueixi sent per qüestions de sostenibilitat i salut pública. El mode esdevé segur no tant per portar elements d’autoprotecció com guants o mascaretes sinó quan es pot mantenir la distància social. En aquest sentit cal destacar que més d’un 20% de voreres de Badalona son estretes o molt estretes i que cal revetir-ne la problemàtica amb solucions ràpides i provisionals que permet l’urbanisme tàctic que amb pintura, pilones o jardineres es pot guanyar espai públic pels vianants. Amb el nou paradigma de la Covid-19 esdevé imprescindible potenciar la mobilitat en bicicleta donat que és un transport que a més de ser individual és sostenible. Per això demanem que impulsar les bicivies litoral i central, actuacions a la xarxa local i solucions ràpides amb urbanisme tàctic en alguns punts crítics com l’avinguda Eduard Maristany a l’estació de Rodalies o la zona de la Mora.
Utilització del transport públic
D’altra banda, l’entitat aposta perquè el transport públic segueixi desenvolupant un paper clar en les ciutats denses i per això cal que les competències locals permetin que sigui més eficient en un context d’incertesa en els àmbits de mobilitat de la població. En aquest sentit es demana la implantació immediata de les dues fases de carrils bus pendents aprofitant la baixada de la mobilitat durant l’estat l’arlama. Altres mesures a considerar poden ser la protecció de carrils o l’ampliació de parades per a la seguretat dels usuaris. Altres mesures que demana l’entitat de mobilitat es preparar Badalona pel comerç delivery. La regulació de les àrees de càrrega i descàrrega de manera immediata fent-ne un control efectiu del seu ús o la implantació de plataformes de micrologística poden ser solucions per a la ciutats que venen. També demana l’obertura immediata de parcs públics que tenen delimitat el seu accés per a poder donar compliment de l’ordre pel que fa a les mesures de distanciament social. Això afecta a parcs com Can Solei-Ca l’Arnús o l’Escorxador. Son zones àmplies ideals pel passeig segur, en una ciutat on les voreres amples escassegen.