Quatre punts d’atenció per l’estudi d’Oriol Mitjà per combatre el coronavirus

0
6384

La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (presidida pel Dr. Bonaventura Clotet) i amb seu a Badalona començava un assaig clínic, liderat pel doctor Oriol Mitjà, destinat a testar una combinació de fàrmacs que limiti la transmissibilitat del virus. L’estudi compta amb la col·laboració de l’Hospital Germans Trias, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Institut Català de la Salut, el Departament de Salut, el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), laboratoris Rubió i laboratoris Gebro. L’assaig pretén provar l’efectivitat d’un tractament preventiu a partir de l’hidroxicloroquina, un fàrmac utilitzat per prevenir la malària. Es vol comprovar si aquest medicament impedeix que les persones que han estat en contacte amb una persona infectada desenvolupin la malaltia o ho facin d’una forma més suau. El projecte ha estat aprovat pel Departament de Salut de Catalunya i l’Agència Espanyola del Medicament, i s’implementa amb l’aval de l’Organització Mundial de la Salut. “Si es verifica la validesa del tractament, s’obrirà una via addicional pel control de l’epidèmia de coronavirus al món. L’estratègia podria reduir la transmissió comunitària del nou virus, tot comportant un benefici significatiu en quant a vides salvades”, explica el doctor Mitjà. “També comportaria canvis en l’aïllament preventiu i en les mesures de mobilitat, que reduirien l’impacte econòmic de la pandèmia”, afegeix.

Punts d’atenció en diverses localitzacions

Als casos positius de Covid-19 se’ls proporciona atenció domiciliària. Als contactes se’ls adreça a un dels punts d’atenció de l’estudi, situats a peu de carrer en diverses localitzacions. Sempre amb cita prèvia amb els investigadors, en aquests punts s’extreuen les mostres i s’administra la medicació sense que els participants hagin de baixar del cotxe. D’aquesta manera, es minimitza el risc de contagi.

Actualment, i gràcies a la cessió d’espais per part de les entitats implicades, s’han habilitat quatre punts d’atenció, situats a l’aparcament de l’Hospital Germans Trias, al del Club Natació Sabadell, a la benzinera Meroil situada a l’Avinguda Meridiana de Barcelona i a l’aparcament de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. Aquest últim punt, però, i gràcies a la col·laboració del Futbol Club Barcelona i la Fundació Barça, ha estat traslladat i funciona des d’avui a l’aparcament del Camp Nou, on es podrà atendre a un major nombre de persones.

Aquest desplegament de mitjans no hauria estat possible sense la solidaritat de les institucions i empreses que gestionen els emplaçaments, així com amb la generositat de JM Caravaning i la col·laboració de l’ONG Open Arms, que ha posat a disposició de l’estudi un gran equip de voluntaris amb coneixements sanitaris per fer-se càrrec de l’atenció als participants en els punts d’atenció, així com a residències de gent gran de Catalunya, on usuaris i els seus cuidadors s’han sumat a l’estudi.

Crida a la participació

L’assaig està dissenyat perquè hi participin 3.000 persones, de les quals ja se n’han reclutat 1.745. Per tal de promoure i facilitar la participació de més casos i contactes, s’ha creat la pàgina web estudicovid19.org, on es defineixen els criteris per a poder participar a l’estudi, i es canalitza l’enviament de la informació als investigadors. Els organitzadors de l’assaig fan una crida a la participació a l’estudi. Demostrar la validesa del tractament pot ser un element fonamental per relaxar les mesures de confinament amb seguretat i garantir l’èxit de la lluita contra el coronavirus fins que hi hagi una vacuna disponible.

#JoEmCorono

La campanya de recaptació de fons #JoEmCorono (www.joemcorono.com) porta en marxa des del dia 18 de març per aconseguir finançament per a aquest estudi clínic i per a un altre projecte de desenvolupat per l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa centrat en la recerca d’una vacuna contra el Coronavirus. La campanya ha tingut un fort ressò als mitjans de comunicació i les xarxes socials, amb la participació de moltes cares conegudes que s’han volgut sumar a la iniciativa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom