Durant el 2018, s’anunciava que Catalunya es dotava per primer cop d’una estratègia marítima per coordinar i posar en valor diferents elements que d’entrada podien ser no compatibles: foment del mar des del punt de vista del lleure, la cultura, la investigació, el medi ambient i com a protecció dels ecosistemes marins. El document que recull aquest programari es planteja l’horitzó 2030 estructurat en tres períodes. Ens trobem en el primer, del 2018 al 2021, que inclou 89 línies d’actuació. Tot aquest operatiu s’ha de gestionar a través del Consell Català de la Cogestió Marítima, que s’ha de desenvolupar a partir d’un decret pendent d’aprovar. Sergi Tudela, biòleg, i Director General de Pesca i Afers Marítims compartirà en el Port de Badalona, aquest dijous 24 de gener a les 19h, en quin moment es troba la implantació de les primeres línies d’actuació del període inicial. Serà el moment de poder tenir informació de primera mà des del punt de vista més ciutadà i també des del punt de vista del sector i dels operadors, immersos en el que cada cop s’anomena més com sota el concepte de l’“economia blava”.
L’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona i Marina de Badalona van iniciar el 25 d’octubre amb l’actual director del Zoo de Barcelona i exgerent del Consorci del Besòs la quarta edició del cicle de conferències “Anar a Mar” on especialistes de diferents disciplines aborden temes d’actualitat o d’investigació vinculats amb el mar. La segona sessió es va fer al novembre, amb Proactiva Open Arms, que ens va explicar el projecte Origen. L’objectiu principal d’“Anar a Mar” és apropar la comunitat científica als ciutadans i ciutadanes i, per altra banda, donar a conèixer el mar des de visions i aspectes diferents amb la intenció d’obrir un espai de coneixement i de debat a l’entorn del mar. També, i especialment en una ciutat que aposta per impulsar projectes per obrir-se al mar, persegueix apropar tothom mental i físicament al mar en els mesos de tardor i hivern, per superar la marcada estacionalitat i la concentració de l’ús del litoral durant la temporada de bany. És a dir, pretén introduir el referent del mar en una època de l’any en la que sembla que desapareix del nostre paisatge i de la nostra agenda.
El cicle consta de 6 conferències de temàtica diversa, que es fan mensualment en dijous a l’Escola del Mar i al Centre d’Activitats del Port, sempre a les 19h amb l’accés és lliure i gratuït