Set anys després, aquest dilluns arriba el judici del cas Pretòria

0
973
El cas Pretòria, la major trama de corrupció urbanística de Catalunya, arriba a judici després de més de set anys. L’Audiència Nacional acollirà a partir d’aquest dilluns, i durant sis mesos, un judici que pretén aclarir la participació d’empresaris i polítics en un entramat que hauria generat guanys milionaris il·legals a través de diverses operacions urbanístiques. En total, hi ha onze acusats, entre els quals destaca l’exdiputat socialista Luís García, ‘Luigi’, considerat el cap de la trama i pel que la fiscalia demana vuit anys de presó. També s’asseuran al banc dels acusats dos ex-alts càrrecs de CDC, l’exconseller Macià Alavedra i qui fou secretari de la Presidència en temps de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta; així com l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, pels qui la fiscalia demana sis anys i deu mesos de presó.
Han passat ja més de set anys des dels registres de la Guàrdia Civil que van fer trontollar els Ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Llavanres i que van fer esclatar el cas Pretòria el 27 d’octubre de 2009.
Aquell dia es va detenir a nou persones i durant la llarga instrucció del cas es va arribar a una vintena d’imputats, però finalment seran onze les persones que s’asseuran al banc dels acusats, inclosos Luigi, Muñoz, Alavedra i Prenafeta. Tots quatre ja van passar en un primer moment per la presó, però poc després van quedar en llibertat després de pagar una fiança.

També estan acusats l’exregidor d’Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco; els empresaris Josep Singla (Proinosa) i Manuel Carrillo (Limasa), el principal col·laborador de ‘Luigi’, Manuel Valera (Niesma); dos col·laboradors d’Alavedra, Philip McMahann i Glòria Torres, i la dona de Prenafeta, Lluïsa Mas.

El jutge Baltasar Garzón va ser l’encarregat d’iniciar la investigació, però la instrucció l’ha fet pràcticament en la seva totalitat el jutge Pablo Ruz, que li va agafar el relleu l’estiu del 2010 després de la suspensió de Garzón i d’un període d’impàs en el qual Santiago Pedraz es va fer càrrec temporalment d’aquest cas i en va aixecar el secret de sumari.

Operació Badalona

En el cas de Badalona, el ‘modus operandi’ es torna a reproduir i ‘Luigi’, Valera, Prenafeta i Alavedra intervenen per revalorar uns terrenys al voltant del que després seria el Port de Badalona, a canvi del cobrament de quantioses comissions per part de les empreses interessades en els terrenys. El grup fa servir els seus contactes a Marina Badalona per consumar el segon ‘pelotazo’ entre 2002 i 2004, quan un grup d’empreses de l’òbita de ‘Luigi’ va finançar la societat municipal perquè pogués comprar els terrenys a l’ICO, qui n’era el propietari. Posteriorment l’entramat va adquirir la finca per 12,5 MEUR i només un any i mig més tard la venia per prop de 29 MEUR a les empreses realment interessades en els terrenys.

Les peticions del fiscal

Per aquests fets, la fiscalia demana vuit anys de presó per a ‘Luigi’ i multes per valor de 10,7 MEUR, per tres delictes de tràfic d’influències en les operacions de Santa Coloma, Llavaneres i Badalona, i un delicte de blanqueig de capitals. A més, es reclama el decomís dels diners que s’hauria embutxacat il·legalment, més de 5,8 MEUR.

Per a Alavedra i Prenafeta, el fiscal demana sis anys i deu mesos de presó per a cadascun d’ells per dos delictes de tràfic d’influències en les operacions de Llavaneres i Badalona i un de blanqueig de capitals. Les multes en aquest cas són de 10,3 MEUR per a Alavedra i 13,7 MEUR per a Prenafeta. També proposa la fiscalia el decomís de part dels diners que haurien guanyat il·legalment: 3,2 MEUR, Alavedra, i 5,8 MEUR, Prenafeta.

En el cas de l’excalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, la petició de penes del fiscal també és de sis anys i deu mesos de presó, però en el seu cas per dos delictes de suborn, un vinculat a l’operació ‘Pallaresa’ i l’altre en el marc de l’adjudicació del contracte de neteja de l’Ajuntament a l’empresa Limasa. Per a Muñoz també hi ha la petició d’inhabilitació durant tretze anys, multes per valor de 4,2 MEUR i el decomís d’1,1 MEUR de guanys il·lícits i d’un àtic a la zona alta de Barcelona.

La resta d’acusats s’enfronten a penes menors, que els podrien evitar la presó si aconseguissin una rebaixa substancial en cas de condemna. Philip McMahan, l’home que presumptament gestionava des d’Andorra el diner negre d’Alavedra, s’enfronta a tres anys i mig de presó i 4,2 MEUR de multa per un delicte de blanqueig de capitals.

Una altra col·laboradora del mateix Alavedra, Glòria Torres, s’enfronta a una petició de condemna de tres anys i mig de presó i 9,4 MEUR de multa pel mateix delicte. També de blanqueig de capitals està acusada la dona de Prenafeta, Lluïsa Mas, per a qui el fiscal demana dos anys i mig de presó i 630.000 euros de multa.

Manuel Dobarco, exregidor d’Urbanisme de Santa Coloma, s’enfronta a una petició d’un any de presó, cinc d’inhabilitació i 4,1 MEUR de multa per tràfic d’influències. Per a l’exdirector de Proinosa, Josep Singla, demanen onze mesos de presó i 1,5 MEUR de multa, també per tràfic d’influències.

Pel responsable de Niesma i un dels testaferros clau de ‘Luigi’, Manuel Valera, el fiscal demana dos anys i nou mesos de presó i multes per valor de 6,1 MEUR per tres delictes de tràfic d’influències; mentre que el responsable de Limasa, Manuel Carrillo, s’enfronta a tres anys de presó i 19.400 euros de multa, acusat de suborn.

Un judici de sis mesos amb testimonis de Badalona

El judici, que arrenca aquest pròxim dia 13, està previst en 26 sessions que s’allargaran durant els pròxims sis mesos per analitzar els fets descrits en un sumari de 30 volums i més d’11.400 folis. Els onze acusats està previst que declarin els dos primers dies, el 13 i 14 de març, i després ho faran un reguitzell de fins a 135 testimonis, entre empresaris, polítics i funcionaris. En el cas de Badalona, s’espera els testimonis dels exalcaldes Maite Arqué i Xavier Garcia Albiol, a més de l’exgerent del Port de Badalona, Juan Felipe Ruiz. També estan citats a declarar els exresponsables polítics de l’Ajuntament de Llavaneres, com l’exalcalde Víctor Ros o l’exregidor d’Urbanisme Antoni Jiménez, inicialment imputats per Garzón per aquesta causa.

Passaran per l’Audiència Nacional exregidors de gairebé tots els partits de Santa Coloma de Gramenet i també alts càrrecs de l’Ajuntament de Santa Coloma en època de Bartomeu Muñoz. D’entre tots ells destaca el testimoni que pugui oferir l’exinterventora de Santa Coloma que va ajudar a destapar la trama, Maite Carol, citada pel 23 de maig. Els empresaris Lluís Casamitjana, Jorge Mensa o Enrique Viñas; l’expresident de Burberry Eugenio Mora, el responsable del bufet Pretus, Francisco Pretus, o l’exalcaldessa de Santa Coloma Manuela de Madre seran altres dels testimonis destacats que passaran per l’Audiència Nacional.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom