Tres petits símbols que donen identitat a Badalona

0
541

La ciutat de Badalona és plena d’història i detalls que reflecteixen la seva essència. Entre els seus símbols més reconeguts es troben tres figures que, tot i ser petites en dimensions, representen una identitat de ciutat. Des del TOT Badalona hem triat tres figures que creiem, per la seva simbologia, són molt estimades per badalonins i badalonines. Dues d’elles les trobareu a la via pública, en el cas del “Nen dels Globus” o “la Font del Nen Saltant” i la “Venus de Badalona” la podeu trobar, com sempre, al Museu de la ciutat.

El Nen dels Globus de Dionís Òrrit
L’escultura del “Nen dels Globus” és un dels símbols més estimats del barri de Dalt la Vila. Creada per Dionís Òrrit com a decoració per la façana del seu obrador situat al carrer de la Costa, la figura del nen subjectant uns globus va captivar els veïns i veïnes del nucli antic de la ciutat. L’any del Centenari del Nomenament de Ciutat, un grup de ciutadans va impulsar la restauració d’aquesta escultura. Gràcies a la col·laboració del mateix autor, l’obra va ser restaurada i avui en dia es pot admirar a la plaça de la Font. Recentment, aquest símbol ha tingut una nova vida amb la creació d’un capgròs del Nen del Globus, elaborat també pel mateix Dionís Òrrit. Aquesta figura, modelada amb detall i fabricada per Època Barcelona, ha esdevingut una nova atracció que amplia la presència del nen en l’imaginari festiu de la ciutat.

La Font del Nen Saltant
Aquest altre símbol icònic de Badalona és l’escultura de dos nens jugant a cavall fort. Es tracta d’una obra realitzada en bronze per l’escultor Josep Campeny, un dels artistes més destacats de l’època. Aquesta escultura va ser presentada per primera vegada a l’Exposició General de Belles Arts de Madrid el 1881, i més tard va ser exposada també a l’Exposició Universal de Barcelona. Originalment, la figura estava situada dalt d’una font al final del carrer del Mar, prop de la Rambla. Tanmateix, amb la reurbanització de la Rambla, l’escultura es va traslladar a una nova ubicació, al costat del carrer d’en Prim, dalt d’un pedestal en forma de L, que li ha donat encara més visibilitat i protagonisme. Avui dia, és un punt de referència a la Rambla, evocant la tradició i la innocència del joc infantil. A més, l’Ajuntament l’entrega com obsequi en recepcions institucionals.

La Venus de Badalona

La Venus de Badalona és un dels símbols més preuats del llegat romà de la ciutat. Aquesta petita escultura de marbre, que representa Afrodita, la deessa de la Bellesa i l’Amor, va ser descoberta l’any 1934, ara fa 90 anys, durant les excavacions arqueològiques a l’antiga ciutat romana de Bètulo. L’escultura, que data del segle I d.C., té només 28,5 cm d’alçada, però la seva bellesa i delicadesa la converteixen en una peça única. L’original està exposat al Museu de Badalona, on es pot contemplar com una de les joies del patrimoni local. Amb motiu del 90è aniversari de la seva troballa, s’han organitzat activitats per recordar la importància d’aquesta icona del passat romà de la ciutat, com la Nit de Sant Anastasi amb la figura en forma de dron. Aquestes tres petites figures encapsulen l’esperit de Badalona. Cadascuna d’aquestes obres té una història pròpia, i totes elles contribueixen a crear la rica i variada identitat de la ciutat, encara que en altres coses la ciutat els hauria de cuidar més i donar-los visibilitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom