Tret de sortida a la temporada de platges a l’Àrea Metropolitana

0
856

L’acte d’inauguració s’ha portat a terme a Castelldefels, amb la presència de Ramon Torra, gerent de l’AMB, Xavier Segura, Director de Serveis d’Espai Públic, Jordi Bordanove, Coordinador de Serveis de Promoció i Conservació, Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels i Xavier Amate, regidor d’aquest municipi i  el badaloní Tomàs Molina, meteoròleg de TV3. Ramon Torra ha destacat l’evolució continua de les platges metropolitanes: es va començar amb els serveis més bàsics i s’han anat afegint ‘capes’ fins a recuperar la qualitat ambiental. Ha emfatitzat que les platges són un espai natural que forma part de les singularitats de l’àrea metropolitana i corresponen al principal espai d’ús lúdic de la metròpolis Barcelona, amb més de 10.5 milions d’usuaris l’any. “Estem, treballant per donar estabilitat a les platges davant dels temporals i la regressió del litoral, tenint en compte que són espais molt sensibles”, ha conclòs.  Tomàs Molina ha presentat de la temporada de platges, afirmant que hem d’aprendre a posar en valor la gestió del territori feta amb sentit comú i potenciant el medi natural.  També ha comentat que l’estat de les platges fa 20 anys no tenien res a veure amb el paisatge natural que tenim actualment. “La identitat es troba en la diversitat” és el leitmotiv d’enguany per posar en valor el coneixement i l’expertesa del servei de platges de l’AMB; que ja fa 20 anys que vetlla per la bona qualitat del litoral metropolità. Una gestió que es fa tenint en compte la identitat del litoral metropolità i alhora preservant i potenciant la personalitat de cada platja: des de les urbanes, com a Badalona, fins a platges totalment naturalitzades com la del Prat de Llobregat, passant per aquelles destinades a un públic més familiar com les de Castelldefels o Gavà.

L’alta qualitat de les platges metropolitanes i la seva personalitat diferenciada són factors que els usuaris valoren molt positivament: gairebé un 8 sobre 10 de puntuació i un índex de satisfacció del 110%, que suposa el valor més alt fins el moment. Aquest fet es tradueix en què la qualitat de les platges percebuda in situ és molt superior a les expectatives prèvies dels usuaris abans de ser-hi. Aquests són els indicadors que es desprenen de l´última edició de l’enquesta de satisfacció dels usuaris de les platges metropolitanes encarregat per l’AMB a l’IERMB. Aquestes dades avalen la bona feina que s’està fent des de l’AMB en l’àmbit de manteniment i gestió de les platges, malgrat l’increment dels usos, l’augment de visitants que implica més pressió humana i els estralls dels temporals. La tranquil·litat, l’accés a la platja, el paisatge, l’entorn, la informació, les dutxes i la senyalització han estat els aspectes més ben valorats. La percepció de la qualitat global de les platges de l’Àrea Metropolitana ha anat augmentant progressivament des de l’inici de l’estudi de les enquestes el 2007, quan les platges es valoraven amb 6,5 punts de mitjana. Aquesta valoració ha augmentat 1,3 punts fins el 2016, assolint el 7,8 de puntuació, que suposa la nota més alta de totes les edicions fins el moment.

Durant la temporada d’estiu de 2016, l’afluència a les platges metropolitanes va assolir els 10.500.000 de persones comptant les platges de Barcelona, xifra que representa un 20% més d’ usuaris que el 2014. 4 de cada 10 usuaris de les platges del litoral metropolità sud vénen o bé d’altres municipis de la metròpolis Barcelona o de la mateixa ciutat comtal. Cal destacar que 1 o 2 de cada 10 usuaris són del mateix municipi. En el cas de Badalona i el Prat de Llobregat, aquesta xifra s’aproxima al 50%. Pel que fa al litoral nord, destaca Montgat, perquè més d’un 40% dels seus usuaris provenen de Barcelona ciutat.

Aquest increment dels usuaris s’explica per la bona qualitat de les platges però també per la diversitat d’usos i activitats que la població pot fer-hi més enllà de prendre el sol i banyar-se, com els jocs infantils, jugar a futbol o al korfbal.

Tots aquests usos i activitats conviuen de forma harmònica amb un augment de la biodiversitat i platges cada vegada més naturalitzades.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom