Un mapa interactiu per descobrir les Escoles Modernes de Badalona

0
1326

La Fundació Ferrer i Guàrdia ha desenvolupat una web interactiva que permet explorar les escoles racionalistes i laiques inspirades pel pedagog català Francesc Ferrer i Guàrdia. L’Escola Moderna va ser creada 1901 i va tenir un gran impacte en la renovació educativa de l’època. Tot i la clausura de l’escola el 1906 i l’execució de Ferrer el 1909, es va convertir en un referent educatiu a Catalunya i va inspirar escoles a països com Estats Units, Suïssa i el Brasil. A Badalona, el mapa situa tres escoles, l’Escola Moderna de Badalona, l’Escola Nocturna i “Escuela del Ateneo de Cultura Racionalista El Progreso”.

En un context dominat per l’Església catòlica i les desigualtats socials, la pedagogia ferreriana buscava alliberar l’educació dels dogmes religiosos i promoure un ensenyament basat en la raó, la ciència i la llibertat. Aquest model es distingia per la coeducació de sexes i classes socials, i per posar l’alumnat al centre del procés d’aprenentatge.

El mapa interactiu ofereix diverses funcionalitats, com un buscador de continguts i filtres per àrea i període d’existència. Els usuaris poden navegar i accedir gratuïtament a informació de les escoles: el nom, les dates d’obertura i tancament, la seva ubicació, els fundadors, així com fotografies i publicacions relacionades. Fins ara, s’han registrat un total de 82 centres educatius a 24 municipis de Catalunya, a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Empordà, el Tarragonès, el Segrià, el Maresme, el Bages, l’Anoia, la Selva, el Gironès, el Priorat i la Franja de Ponent. La Fundació Ferrer i Guàrdia actualitzarà periòdicament la base de dades amb nous continguts i les aportacions que es rebin a través de la plataforma.

Per Hungria Panadero, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia “el Mapa de les Escoles Modernes, a més d’una reivindicació de la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia i el seu model pedagògic, és també una eina per a investigadors/es, educadors i persones interessades en la història i en les transformacions socials modernes”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom