L’oclusió de l’artèria central de la retina (OACR) és una emergència ocular que es presenta com una pèrdua de visió brusca, profunda i indolora i que es deu a un trombe que obstrueix l’artèria principal de la retina. És l’anàleg ocular de l’ictus cerebral. Es tracta d’una malaltia poc prevalent i, per tant, poc coneguda, que en la majoria dels casos provoca una pèrdua de visió permanent irreversible si no s’actua abans de les 6 h de la presentació dels símptomes. Detectar-la a temps és, doncs, indispensable.
Amb aquest objectiu, l’abril del 2018 es va crear a l’Hospital Germans Trias un protocol d’atenció urgent a aquest tipus d’ictus, el Codi Ictus Retina, en el qual hi participen professionals dels Serveis d’Oftalmologia, Neurologia, Radiologia, Neurointervencionisme i Urgències. L’acció coordinada d’aquests serveis permet fer un diagnòstic ràpid i administrar tractament trombolític per intentar recuperar la visió i millorar, així, la qualitat de vida dels pacients.
“Quan un pacient arriba a Urgències amb una pèrdua sobtada de visió profunda i indolora monocular es considera una emergència mèdica”, explica Susana Ruiz Bilbao, retinòloga del Servei d’Oftalmologia. “El nostre servei realitza el diagnòstic i ràpidament activa el Codi Ictus Retina. L’equip de Neurologia sol·licita llavors una prova de neuroimatge per valorar la circulació cerebral i, si s’escau, indica un tractament per restaurar el flux sanguini a l’ull”, segueix.
Tal com s’ha demostrat en l’ictus cerebral, el tractament fibrinolític per via intraarterial o intravenosa té com a objectiu desfer el trombe que provoca l’obstrucció i recuperar el flux sanguini a l’ull. És un tractament poc estès, que si es realitza a temps, pot facilitar la recuperació visual.
“Hem detectat que aquest tipus de patologia pot passar desapercebuda en alguns centres d’urgències generals i no tractar-se correctament, per això creiem que és important insistir en la detecció primerenca dels símptomes i la necessitat de sol·licitar atenció mèdica immediata”, confirma Natalia Pérez de la Ossa, coordinadora de la Unitat d’Ictus de Germans Trias.
La OACR és una malaltia poc prevalent ja que s’estima que ocasiona una de cada 10.000 visites oftalmològiques urgents. No obstant això, la prevalença podria ser inclús més elevada segons les dades recollides a l’àrea Metropolitana Nord. Des de l’obertura de les Urgències d’Oftalmologia a Germans Trias, el 14 de novembre de 2017, s’han diagnosticat 34 pacients amb ictus de la retina (de les 50.000 urgències oftalmològiques ateses durant aquest període).
Des de la posada en marxa del protocol, s’ha pogut activar el Codi Ictus Retina en un total d’11 pacients gràcies a què van venir a Urgències dins de les primeres 6 h des de l’inici dels símptomes. D’aquests, es va administrar el tractament fibrinolític a un total de 7 pacients, dels quals un 50% va recuperar la visió.
“Els nostres darrers reptes són fomentar la informació per assolir que més pacients arribin a l’hospital dins de les 6 primeres hores, així com reduir els temps intrahospitalaris, des de que el pacient arriba a l’hospital fins a l’administració del tractament”, explica Alejandro Bustamante, metge especialista de la Unitat d’Ictus de Germans Trias i continua “en la nostra experiència, aquestes malalties han sigut diagnosticades en 11 pacients, que actualment rebran tractaments específics de prevenció secundària per tal d’evitar nous esdeveniments vasculars”.
El protocol Ictus Retina permet també completar l’estudi etiològic d’aquests pacients de forma preferent, “cosa que ha permès diagnosticar una causa subjacent tractable en molts casos. Aquest fet és important, perquè aquestes mateixes causes posen al pacient en un risc elevat de patir un ictus, com pot ser el cas de l’estenosi carotídia o la fibril·lació auricular. De fet, s’ha descrit que els pacients amb OACR tenen un risc del 24% de presentar un ictus en el mes posterior a l’esdevenimen”, conclou Bustamante.