VINCLE presenta els resultats de l’estudi de comunitats veïnals de La Salut

0
948

“La Salut sempre ha estat un barri sense dades”. Aquesta va ser la reflexió d’una de les veïnes assistents a la presentació de l’estudi de comunitats veïnals de La Salut que va tenir lloc al Centre Cívic del barri, aquest dimecres. Aquesta tasca d’anàlisi i diagnosi, encarregada pel consistori badaloní a VINCLE, ha consistit en un treball de camp realitzat entre novembre i desembre de l’any 2021 amb l’objectiu de conèixer de primera mà les principals qüestions d’interès per a la ciutadania resident, prestant especial atenció a les problemàtiques en matèria de convivència, civisme i context socioeconòmic.

L’equip tècnic de VINCLE, integrat per sis tècniques, ha pres com a referència una mostra, proposada per l’Ajuntament de Badalona, amb 17 comunitats veïnals representatives del barri i ha visitat porta per porta un total de 357 habitatges. La responsable de l’estudi, Consol Prados, explicava que “s’ha fet un treball de camp de proximitat, parlant directament amb els veïns i veïnes per saber quines són les seves preocupacions”.

Les conclusions de la diagnosi ens il·lustren un barri molt jove, amb un 23% de la seva població menor de 18 anys, amb un teixit veïnal molt actiu i amb la presència de diferents agents del Tercer Sector involucrats en la millora del barri. Alhora però, també ens evidencia una situació socioeconòmica generalment precària (amb una renda mitjana d’entre 6000 i 7700€ anuals), amb una alta taxa de persones en situació d’atur (13,8%) i amb serioses mancances relacionades amb les relacions de convivència veïnal així com en l’estat de conservació i manteniment dels edificis estudiats.

Els resultats de les enquestes realitzades mostra que les prioritats més urgents dels veïns i veïnes són la seguretat (23%), el civisme (21%), la neteja i manteniment (20%), la convivència veïnal (19%) i per últim, la rehabilitació d’edificis en estat de degradació(15%). De la mateixa manera, valoren positivament l’entramat comercial del barri (32%), els espais públics (25%), la seva gent (20%) i en menor mesura, els equipaments públics (6%). Cal destacar que un 17% declara que no troben cap àmbit favorable als seus interessos.

Aquesta primera diagnosi, que responia a la preocupació per la manca de dades estadístiques que plantejava obertament una de les veïnes del barri, ha de servir com a punt de partida per abordar les problemàtiques estructurals que pateix La Salut. VINCLE, una entitat amb una llarga experiència en el desenvolupament comunitari de zones d’especial complexitat, vol ser partícip actiu d’aquest procés i continuar treballant per La Salut i la ciutat de Badalona, oferint suport al consistori, les entitats socials i l’entramat veïnal en un compromís ferm per la millora del barri.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari
Introduïu aquí el vostre nom